windverwachting

Nieuw type KNRM-reddingboot nog niet operationeel en wordt gedurende een jaar alleen nog maar getest

PERSBERICHT
knrm_Nh1816IJmuiden – De reddingboot Nh1816 is afgebouwd en afgelopen woensdag in haar thuishaven IJmuiden aangekomen. Daarmee is een jarenlang traject van ontwikkeling, ontwerp en bouw afgerond. De Nh1816 is ontwikkeld als de nieuwe all-weatherklasse van de KNRM. De bouw werd mogelijk gemaakt door een grote schenking van de Goede Doelenstichting van de verzekeringsmaatschappij Nh1816.  De reddingboot wordt 2 april a.s. gedoopt door Hare Majesteit Koningin Maxima.
Reddingboten moeten onder alle omstandigheden kunnen worden ingezet. De huidige reddingbootklasse Arie Visser is ‘all-weather’. “Qua zeewaardigheid hoefden er dus geen grote stappen voorwaarts te worden gemaakt”, stelt projectleider Gerard Burema. “De uitdaging zat ‘em in de verbetering van het zeegangsgedrag en de arbeidsomstandigheden voor de eigen bemanning, bestaande uit vrijwilligers”. Onder meer moesten de verticale versnellingen en het geluidsniveau worden teruggeschroefd. “Trillingen en geluid veroorzaken vermoeidheid. En een vermoeide bemanning maakt ongelukken”, aldus Burema.
In samenwerking met de TU Delft, De Vries Lentsch en Damen Shipyards kwam de KNRM tot een ontwerp dat significante winst behaalde op de genoemde terreinen. “Gecombineerd met een enorme ontwikkeling op het gebied van informatie uitwisseling en communicatietechnologie. Op de huidige reddingboten krijgt de bemanning belangrijke informatie mondeling door. Die informatie moet worden opgeschreven, terwijl het schip heftig tekeer gaat. Op de Nh1816 worden posities en zoekgebieden op afstand door de Kustwacht ingegeven en deze informatie verschijnt aan boord direct op een digitale zeekaart”.
De reddingboot Nh1816 zal niet direct als operationele reddingboot worden ingezet. In het eerste jaar wordt de reddingboot uitvoerig en onder alle omstandigheden getest, in verschillende Nederlandse vaargebieden. De uitgebreide ervaringen moeten leiden tot verbeteringen, waarna een vervolg gegeven kan worden voor de bouw van meer van deze reddingboten van de toekomst.
Meer informatie www.knrm.nl en www.knrm.com

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X