Informatie voor de watersporter

Nieuwe expeditie ‘Plastic Soup Surfer’ voor statiegeld in Groot-Brittannië

In Nederland zorgde de ‘Plastic Soup Surfer’ dat er statiegeld op plastic flesjes kwam. Nu gaat ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga zich daar ook hard voor maken in Groot-Brittannië. Dat doet hij door in 30 dagen van Oslo naar Londen te surfen (2000km) op een windsurfboard gemaakt met oa mycelium en plastic flesjes uit Engeland. Die belanden door de zeestroming massaal in Scandinavië.

Tinga maakt de nieuwe tocht bekend in zijn Plastic Soup Surfer Podcast.  De bekende milieuactivist kwam op het idee voor zijn nieuwe expeditie toen hij een aantal jaren geleden naar Scandinavië zeilde om onderzoek te doen naar plasticvervuiling. Hij zag in Noorse en Zweedse wateren veel flesjes drijven uit Engeland. Zelf kennen de Scandinavische landen al jaren statiegeld op plastic flesjes waardoor die daar nauwelijks in de natuur belanden.

Terug naar de bron

In Groot-Brittannië wordt ook al jaren gesproken over statiegeld, maar dit verloopt traag. “Ik wil de invoering van statiegeld daar versnellen. Dat doe ik door de flesjes terug te brengen naar de bron”, zegt Tinga in de podcast. De tocht van Oslo naar Londen is 2000 kilometer en duurt 30 dagen. Onderweg stopt hij op verschillende plekken om aandacht te vragen voor plasticvervuiling. Tijdens de expeditie werkt hij nauw samen met Britse milieuorganisaties.   

Schimmeldraden

Naast plastic flesjes wordt het surfboard gemaakt van schimmeldraden (mycelium) en gerecycled piepschuim. Tinga wordt hierbij geholpen door de bekende surfboardmaker Ron van den Berg en Synprodo, het enige bedrijf ter wereld dat 100% gerecycled piepschuim maakt. Ook technische studenten van Hogeschool Inholland helpen mee.

Stempel op aanpak van plasticvervuiling

Met zijn opvallende campagnes en creatieve surfexpedities drukte Tinga de afgelopen jaren een stempel op de aanpak van plasticvervuiling. Zo surfte hij al eens de Noordzee over naar Engeland en supte hij de hele Rijn af. In 2017 zorgde hij voor de politieke doorbraak die nodig was voor de invoering van statiegeld op plastic flesjes in Nederland. De Tweede Kamer en het kabinet namen toen een door hem geschreven motie over. Dat statiegeld kwam er uiteindelijk in 2021. 

Voor meer informatie: plasticsoupsurfer.org

Foto: Plastic Soup Surfer

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht