windverwachting

Trimaran Domus

Nieuwe superjacht is trimaran

Soms moet je vooruit durven kijken. Hoe ziet het superjacht van de toekomst eruit? Twee ontwerpbureau’s begonnen samen vanuit het idee ‘Waarom niet?’ en kwamen uit op een revolutionair schip. Het resultaat is een gelijkvloerse trimaran van veertig meter met een binnenruimte van maar liefst 783 vierkante meter. Het ontwerp heeft de naam Domus gekregen, latijn voor Huis. Een bijzondere naam voor een schip. Maar Domus heeft ook veel van een huis.

De Ierse ontwerper Rob Doyle richtte zich op scheepsarchitectuur, prestaties en de structuur van het schip terwijl Van Geest Design uit Amsterdam de stijl en het interieur ontwikkelde. “Omdat superjachten zijn wat ze nu zijn, wil dat niet zeggen dat ze zo moeten blijven. We keken voortdurend naar elk aspect van het ontwerp en zeiden: ‘Ik weet dat we het normaal gesproken op deze manier doen, maar is er een betere manier?'”

Bungalows aan boord

De ontwerpers hebben het Domus-ontwerp vanuit een architectonisch oogpunt aangezeild. ‘Het gezinsleven gaat in zekere zin over bescherming. Dus waarom zouden we daar niet omheen bouwen en beschermde ruimtes creëren?’ De hutten zijn strategisch ingedeeld zodat opvarenden van het uitzicht naar buiten kunnen genieten en ook een verbinding houden met wat er aan boord gebeurt doordat de vertrekken zijn verbonden met de gemeenschappelijke ruimte. Omdat alle hutten zonder trappen op één dek ondergebracht genereert Domus een unieke bungalow-achtige ervaring.

Nieuwe definitie

“Dat superjachten zijn wat ze nu zijn, betekent niet dat ze zo moeten blijven. We hebben voortdurend naar elk aspect van het ontwerp gekeken en gezegd: ‘is er een betere manier’? We geloven echt dat dit project een nieuwe definitie zal geven van wat een meerromp zeilend superjacht kan zijn.”

Eco-bewust

Met snelheid, ruimte en eco-bewust varen als uitgangspunt van het ontwerp heeft Domus de ambitie om het eerste echte zero-emissie jacht boven 750 bruto ton te worden. “De combinatie van zonne-energie, hydro-regeneratie technologie en waterstof brandstofcellen geeft Domus een onbeperkte actieradius met nul emissies,” aldus het ontwerpteam. “Een geoptimaliseerd systeem van zonne-energie en accu-opslag maakt het mogelijk dat het jacht overdag op de motor vaart en ‘s nachts overschakelt op het accusysteem. Dit betekent ook dat Domus volledig stil is en geen uitstoot heeft als het voor anker ligt.”

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X