Informatie voor de watersporter

Eenheidsklasse Volvo Ocean Race degradeert oceaanracen tot matchracen

Misschien een kwestie van inslingeren. Mogelijk waren mijn verwachtingen te hoog gespannen, mogelijk zat ’t in de totaal onduidelijke website waarmee de Volvo Ocean Race is gestart, maar ik heb de eerste etappe op geen enkel moment als ‘spannend’ ervaren. De verschillen waren zo klein dat alleen ‘de glazen bol met wind rond de Tafelberg’ kon beslissen. Alsof het een olympisch baantje op de Nieuwe Meer betrof. Leuk voor de zeilers om te doen, maar weinig inspirerend om te volgen. Elk overzicht ontbrak.

Het begon er al mee, dat ik op de VOR-site m’n weg niet vond. En ik moet niet de enige geweest zijn, want ruim tien dagen na de start stuurde de organisatie op 22 oktober het bericht dat de website was aangepast en ‘dat foto’s, video’s en verhalen’ voortaan gemakkelijker te vinden waren. Dat is voor een professionele organisatie toch een opmerkelijke media-miskleun.

Bovendien, zo’n éénheidsklasse voor dit soort wedstrijd-formats, mag het voor een sponsor dan goedkoper maken, het komt wat mij betreft de wedstrijd niet ten goede. In eerdere edities bleek de ene romp harder te lopen dan de andere, brak er nog eens een mast, een kiel of delamineerde spontaan een romp of zeil. De straf voor wie de grenzen van gewicht en materiaal zocht. Nu zijn alle zeven identieke boten op safe gebouwd om zonder al te veel kleerscheuren de wereld rond te komen. Inventieve technologie en hoe je deze slim kunt gebruiken – een belangrijk element van het Formule 1 en oceaanzeilen – is de wedstrijd ontnomen. Persoonlijk vind ik dit ‘lange afstand match racen‘ (een term van de organisatie zelf) een verarming van de oceaanzeilerij.

Nog zo’n misser. Ik probeerde de ‘state of the art’ Volvo Ocean Race-app op m’n mobiele telefoon te installeren, maar die werkt niet op een telefoon van nauwelijks drie jaar oud. Denken ze daar nu echt, dat we dan wel een nieuwe smartphone zullen kopen? Inschattingsfoutje. Opnieuw zal ik niet de enige zijn. Het is mij echt een raadsel, hoe men dit zo ver heeft laten komen. De Volvo Ocean Race heeft zich op de borst geklopt, dat de wedstrijd in technologische zin zo voorop zou lopen. Leuk, maar niets is dommer, dan wanneer de troepen niet meer volgen.

En ondanks de tussentijdse aanpassing van de website vind ik deze nog steeds een doolhof. Wat moet ik nu met ‘Follow’ aan? Op de voorpagina wil ik gewoon het laatste nieuws ‘up to the minute‘ met een snel licht real time kaartje vol informatie, zoals geovoile.com die presenteert en zoals die wordt ingezet bij andere oceaanraces. Dat geeft een gevoel van betrokkenheid. Maar in deze Volvo Ocean Race moet je drie uur wachten op de volgende update. Het vaak opgeklopte nieuws (‘Watch Log’) komt twee maal per dag, in plaats dat er nieuws komt op het moment dat er ook iets te melden valt. Nu verspreidt de organisatie ‘nieuws óm het nieuws’. En ‘gekunsteld’ nieuws doet juist afhaken.

Afijn, u heeft het begrepen. Het volgen van Laura Dekker vond ik spannender. Met al die drukte er omheen, had ik gehoopt dat de wedstrijd mij meer in haar greep zou krijgen. Maar misschien komt het beloofde zeilersleven at the extreme, het afzien en het heldendom nog, wanneer we ingeslingerd zijn op de zuidelijke oceanen. We hebben tenslotte nog ruim zeven etappes te gaan.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,

schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht