Eenheidsklasse Volvo Ocean Race degradeert oceaanracen tot matchracen

Misschien een kwestie van inslingeren. Mogelijk waren mijn verwachtingen te hoog gespannen, mogelijk zat ’t in de totaal onduidelijke website waarmee de Volvo Ocean Race is gestart, maar ik heb de eerste etappe op geen enkel moment als ‘spannend’ ervaren. De verschillen waren zo klein dat alleen ‘de glazen bol met wind rond de Tafelberg’ kon beslissen. Alsof het een olympisch baantje op de Nieuwe Meer betrof. Leuk voor de zeilers om te doen, maar weinig inspirerend om te volgen. Elk overzicht ontbrak.

Het begon er al mee, dat ik op de VOR-site m’n weg niet vond. En ik moet niet de enige geweest zijn, want ruim tien dagen na de start stuurde de organisatie op 22 oktober het bericht dat de website was aangepast en ‘dat foto’s, video’s en verhalen’ voortaan gemakkelijker te vinden waren. Dat is voor een professionele organisatie toch een opmerkelijke media-miskleun.

Bovendien, zo’n éénheidsklasse voor dit soort wedstrijd-formats, mag het voor een sponsor dan goedkoper maken, het komt wat mij betreft de wedstrijd niet ten goede. In eerdere edities bleek de ene romp harder te lopen dan de andere, brak er nog eens een mast, een kiel of delamineerde spontaan een romp of zeil. De straf voor wie de grenzen van gewicht en materiaal zocht. Nu zijn alle zeven identieke boten op safe gebouwd om zonder al te veel kleerscheuren de wereld rond te komen. Inventieve technologie en hoe je deze slim kunt gebruiken – een belangrijk element van het Formule 1 en oceaanzeilen – is de wedstrijd ontnomen. Persoonlijk vind ik dit ‘lange afstand match racen‘ (een term van de organisatie zelf) een verarming van de oceaanzeilerij.

Nog zo’n misser. Ik probeerde de ‘state of the art’ Volvo Ocean Race-app op m’n mobiele telefoon te installeren, maar die werkt niet op een telefoon van nauwelijks drie jaar oud. Denken ze daar nu echt, dat we dan wel een nieuwe smartphone zullen kopen? Inschattingsfoutje. Opnieuw zal ik niet de enige zijn. Het is mij echt een raadsel, hoe men dit zo ver heeft laten komen. De Volvo Ocean Race heeft zich op de borst geklopt, dat de wedstrijd in technologische zin zo voorop zou lopen. Leuk, maar niets is dommer, dan wanneer de troepen niet meer volgen.

En ondanks de tussentijdse aanpassing van de website vind ik deze nog steeds een doolhof. Wat moet ik nu met ‘Follow’ aan? Op de voorpagina wil ik gewoon het laatste nieuws ‘up to the minute‘ met een snel licht real time kaartje vol informatie, zoals geovoile.com die presenteert en zoals die wordt ingezet bij andere oceaanraces. Dat geeft een gevoel van betrokkenheid. Maar in deze Volvo Ocean Race moet je drie uur wachten op de volgende update. Het vaak opgeklopte nieuws (‘Watch Log’) komt twee maal per dag, in plaats dat er nieuws komt op het moment dat er ook iets te melden valt. Nu verspreidt de organisatie ‘nieuws óm het nieuws’. En ‘gekunsteld’ nieuws doet juist afhaken.

Afijn, u heeft het begrepen. Het volgen van Laura Dekker vond ik spannender. Met al die drukte er omheen, had ik gehoopt dat de wedstrijd mij meer in haar greep zou krijgen. Maar misschien komt het beloofde zeilersleven at the extreme, het afzien en het heldendom nog, wanneer we ingeslingerd zijn op de zuidelijke oceanen. We hebben tenslotte nog ruim zeven etappes te gaan.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,

schipper van Nauticlink

 

24/11/2014

10 gedachten over “Eenheidsklasse Volvo Ocean Race degradeert oceaanracen tot matchracen”

 1. Volkomen mee eens, na de langslepende onderhandelingen voor een slordige 18 miljoen en totaal geen duidelijkheid hoe het Media wonder zou gaan werken, zijn wij afgehaakt. Gelukkig maar, ook de race game werkt voor geen kant, Knut was trots op de opening naar de chinese markt, dus NIET, in China is geen Youtube, en het game kan ook niet geladen worden, zo’ook op vele andere plaatsen. Veder waren de boten dingen toegezegd die budgetair niet haalbaar waren. Iedere boot 20 minuten Youtube coverage, PER DAG… jaja… Heb overigens ook gehoord dat die Vesta gewoon gratis meedoet, omdat die boot gewoon niet te verkopen was.

 2. Het spektakel komt in de latere edities als de achterblijvers de grenzen op moeten gaan zoeken. De huidige boten lijken ongeveer even sterk als de bemanningen, dus het is uitproberen wie het eerst breekt: de boot, de bemanning of de concurrentie.

 3. Leuke inside geeft Hendricus hier.

  Ik erger mij al 3 edities VOR aan de slechte websites: veel te logge te zware en buggy websites.

  Huidige site crashed mijn ipad browser, hun mobile app werkt al helemaal niet op mijn ipad of iphone, want oudere iOS laten ze links liggen. Als ik de VOR website op PC open laat staan, crashed Firefox spontaan. En snel even kaartje op de homepage, dat lukt ze 3 edities niet.

  En de Virtual-Eye was vorige editie gewoon beter dan nu.
  Oh, de game, tja, die Fransen maken er echt een potje van. In plaats van verbeteren elke editie zelfde slechte resultaat opniuw in een game gezet. Buggy met credits en aankopen en een slecht werkende iOS game app. Ik twijfelde erg om 2e etappe daarin mee te doen en engagement is er minder door.

  Verder: ik heb het gevoel dat bij de eerste VOR met Open-70 ik meer betrokken was door meer verhalen van de boten en meer video.
  Al die sataliet verbindingen, en ik zie gewoon minder resultaat in leuke onboard verslagjes.
  Al is het maar een verhaaltje over slapen aan boord, wacht systeem, eten. Is er wel, maar weinig, minder dan eerst.

  Waar ik het niet mee eens ben is de kritiek op de Eenheidsklasse. Ik vrees dat dit een noodzakelijkheid was. Zelfs daarmee was het nog moeilijk om daadwerkelijk 7 boten aan de start te krijgen. Ik heb begrepen dat er wel 100 groepen en potentiële teams interesse hadden. Maar weinig kwam van de grond. Dus commerciëel zit er iets niet goed.
  Eens dat een echte Formule-1 in Oceaanzeilen nu niet mogelijk is, maar in de auto-F1 zijn er ook al jaren dermate ernstige beperkingen dat veel technologie verbannen is.

  Overigens vond ik de eerste etappe nog steeds boeiend om te volgen, maar wel lastig om te volgen.
  En vergeet niet dat ook in vorige Open-70 edities de boten erg op elkaar via de 6-uur updates, reageerden. Dit aspect is niet nieuw met deze eenheidsklasse.

 4. wat zijn we met zijn allen toch zeurkousen geworden. Het is ook nooit goed, wordt er eindelijk iets gedaan om de dure reddingsoperaties te vermijden door een eenheidsklasse met strende veiigheidsnormen en we vinden het niet meer spannend.

 5. Bert,
  Goed stukje, helaas heb ik soortgelijke ervaringen als jij.
  Wat me ook opvalt, is dat mijn sportieve krant (AD) er ook maar zo weinig aandacht aan besteedt. Het leeft gewoonweg niet. Ook niet bij bekenden as je er over praat. “Oh, zijn ze al gestart?”. Jammer, ga ik maar weer even naar buiten- in mijn ABN-AMRO-Volvo-Ocean-Race-outfit van de vorige keer. Zit nog steeds lekker, maar ik had gehoopt op nieuw.

 6. Dramatisch, dat geklungel bij de VOR. Inderdaad nul-komma-nul niks aan. Blij dat er nog races bestaan met live tracking zoals de Mini Transat, de Round Britain&Ireland Race of de Route du Rhum. En is dat nou zo ingewikkeld?

 7. Heel goed Bert,

  Dit hele gedoe wordt in het leven gehouden om er aan te verdienen. De slagzin van : het komt de totale zeilsport ten goede want we zijn constant bezig de veiligheid te vergroten, is lariekoek, wij kopen die dure dingen niet.
  De spanning is er helemaal af, het komt gewoon op geluk aan als je geen navigatiefout maakt, maar dat kan tegenwoordig ook al bijna niet meer met al die electronica.

 8. hi Bert
  Ik ben het helemaal met je eens met de slechte VOR website, heb daar ook regelmatig over geschreven in mijn blog, vorg-paradise.blogspot.com. Het heeft even geholpen, er is wat verbeterd; keywords in de onbegrijpelijke tegeltjes, en een RACING button in het main menu. Echter, na Leg2 start is nu opeen het zo belangrijke main menu in de top verdwenen, zodat het weer een zoekplaatje geworden is.
  Wat betreft eenheidsklasse, ben ik wat positiever. Gelijke boten betekend dat de zeilers kwaliteiten van de bemanning meer overwicht krijgt en dat mag ik wel. het wachten is alleen op een moedige strategy die anderen te riskant vinden. Het lijkt dat AbuDhabi nu zuid-oost van Madagascar iets probeerde , maar valt toch weer terug naar de group.
  Ik zeil virtueel, in LiveSkipper, dat is vele malen beter dan de oude achterhaalde VR player. Join me and have fun in LiveSkipper.

 9. Pfffff dat geklaag altijd maar weer!! En hoe grappig dat het over een internetsite gaat, ik zou zeggen kijk hier even rond…..
  Dat de VOR site een doolhof is zegt misschien meer iets over de gebruiker dan over de site, ik kan de weg prima vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *