Informatie voor de watersporter

Tussen COVID-hoop en CBR-wanhoop

Het vaarseizoen staat op springen. Corona of geen corona. De komende maanden lachen ons weer tegemoet. Omdat recreatie op het water een relatief veilige ontsnapping aan de pandemie lijkt te zijn, en ook nog een echt vakantiegevoel oplevert. Bovendien doen de beloofde vaccins de verwachting op een écht ongestoorde zomervakantie beetje bij beetje toenemen. Ja, er is dus hoop. Maar wie liever het zekere voor het onzekere neemt, kiest voor het tweede achtereenvolgende jaar toch nog even voor een bootvakantie in eigen land. Daar varen onze watersportondernemers wel bij. Ten koste van de aanbieders van ‘verre-vakanties’. Terwijl die laatsten nog dachten, dat het bij één rampzalig seizoen zou blijven. Wat voor de één een meevaller op herhaling lijkt te worden, is voor de ander een tegenvaller. Hoop en wanhoop in corona-tijden.

In de categorie wanhoop – of veel beter: relatieve wanhoop – passen ook de watersporters, die niet zullen varen zoals gepland. Dat zijn de snelle types, die de eerste maanden van 2021 hun Vaarbewijs I even dachten te halen, om het komend seizoen de gashendel geheel open te kunnen draaien. Net als degenen, die hoopten te kunnen overstappen op een boot van meer dan 15 meter. Want ook die laatste vereist nu eenmaal een vaarbewijs. Het CBR (staat voor Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), dat de vaarexamens sinds 2020 afneemt, verwacht voor nieuwe inschrijvers namelijk een wachtijd van niet minder dan vijf maanden. Dan hebben we het beste van de zomer al gehad. Hoewel de club hierbij aantekent dat dit met name zal gelden voor de auto-, motor-, en bromfiets-praktijkexamens stemt zo’n vooruitzicht niet vrolijk. Te meer daar er een ‘taskforce’ in het leven is geroepen om bepaalde type examens voorrang te geven. Ik betwijfel of het vaarexamen een hogere prio zal krijgen dan het rijexamen…

Het aantal ‘vaarexamen-lustigen’ neemt sinds enkele jaren gestaag toe. In 2016 – toen de Stichting VAMEX de examens Vaarbewijs I en II nog afnam – bedroeg het aantal afgenomen examens 26.000. Een jaar later waren dat er al 31.100 (verdeeld in Vaarbewijs I 24.300 en Vaarbewijs II 6.800 stuks). Inmiddels zou het CBR voor 2020 al 40.000 aanvragen voor het vaarexamen hebben geteld. Vanwege de corona-maatregelen neemt de uitvoerder sinds afgelopen december echter geen examen meer af. Alleen al een nieuw examen plannen is pas mogelijk vanaf 1 juni. En wie dat – op dit moment van schrijven – wil doen, kan aanschuiven in een wachtrij van 193 ‘wachtenden voor u’ om per Digid in te loggen. Maar die 193 lotgenoten zijn wel een mix van alle soorten examen-kandidaten (de naam CBR dekt bij lange na de lading niet meer; zie het ‘Menu’: ze examineren daar van alles). Dan verlang je wel even terug naar de VAMEX-jaren.

Mocht u nu denken, dat de talloze online-vaarbewijsopleidingen zouden profiteren van al deze corona-strubbelingen, dan valt dat in praktijk bepaald tegen. Want wat blijkt? De wachtmaanden worden maar zelden benut als studiemaanden. Een opleider legde me uit, dat wie z’n vaarbewijs wil halen, dit gemiddeld bij voorkeur doet in een ‘hit en run‘ actie. Vanwege het grote aantal feiten en feitjes, die je in je hoofd moet stampen. Die onthouden de meesten misschien wel even, maar geen maanden. Ook goede schippers niet. Reden om de vaarbewijslessen uit te stellen naar een periode, waarin je in één vloeiende beweging ook je examen kunt afleggen. Wie een online cursus toch eerder begint, zit zo maar vast aan een paar extra maanden lesgeld om op het juiste moment te kunnen ‘pieken’.

Wat we deze zomer op het water zullen merken van die CBR-perikelen? Nauwelijks iets. Hoogstens dat we niet veel meer snelvaarders zullen tegenkomen dan in 2020. Vervelend voor wie droomde binnenkort over het water te stuiteren, maar prettig voor de rest. Met het aantal jachten van meer dan vijftien meter zonder legale eigenaar-schipper loopt het op het Nederlandse water sowieso wel los. De handel in sloepen, motorjachten en zeiljachten onder de vijftien meter – en dat is het leeuwendeel – kan gewoon doorgaan. Althans in gebruikte vaartuigen. Want nieuwe boten lijken ook dit seizoen alweer snel te zullen zijn uitverkocht. Fabrieken bouwen in onzekere tijden nu eenmaal liever niet meer dan bij voorinschrijving is verkocht. Al met al zal het dus niet zo veel uitmaken. Veilig varen blijft toch vooral een kwestie van gezond verstand, praktijk en veel doen, waarbij theoretische kennis en het bezit van een vaarbewijs maar een geringe rol spelen. Corona of geen corona, CBR of geen CBR. Laat dat seizoen maar komen!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht