Informatie voor de watersporter

Virtueel zeilen: onzinnig spelletje of serious game?

Het begon allemaal ruim tien jaar geleden met OceanVirtuel. Online zeilen leek mij echt een regelrechte vondst. Op je scherm verre kusten ontdekken en de eenzaamheid van de oceanen ‘ervaren’ namen moeiteloos een loopje met m’n fantasie. Zo ben ik destijds in heel wat races gestart, maar vervolgens bijna even zoveel keren virtueel gestrand. Omdat het leven je dan weer bij de kladden nam, en het schermspelletje aan je aandacht ontsnapt was.

In de begintijd van het online zeilen was het nog zwaar behelpen. De boot had één zeil en de snelheid was louter afhankelijk van de windkracht. Die wind was niet eens real time. Minder dan dertig graden er tegenin varen was ‘boem is ho‘, en je lag uren stil. Nu zie je op basis van realtime wind per koersgraad je snelheid en de bijbehorende afstand, die je in 24 uur zult afleggen. Natuurlijk afhankelijk van je zeilkeuze. Je kunt een automatische piloot kopen, en om helemaal in een realistische sfeer te komen is er ook nog een 3D versie. Kortom, het online zeilspel is steeds verfijnder. Maar ook leuker?

Hoewel er bij VirtualRegatta ruim 456.200 deelnemers uit 199 landen in de online versie van de Vendée Globe 2016 zijn gestart, blijft het natuurlijk hartstikke surrogaat. Zelfs al brengt het virtuele zeilen een winnaar van vlees en bloed voort. Matt Johnston, een 38-jarige Australiër uit Adelaide ronde de wereld op het scherm als eerste in 72 dagen met zijn even virtuele boot Mangina-PYR. Johnston is huisvader, zeiler van kinds af aan en werkt in de IT. Hij is virtual sailor sinds de Volvo Ocean Race 2011-12. Tot dit jaar niet opvallend goed.

Tijdens de wedstrijd heeft hij het in de doldrums een aantal nachten met weinig slaap moeten doen. Dat slaaptekort zorgde er wel voor dat de ervaring erg veel begon te lijken op het leven op een echte boot. Maar ‘op de zuidelijke oceanen’ werkte de stabiele wind zo mee, dat hij op dat traject als een os heeft kunnen pitten. “Soms hoefde je er dagen niet naar te kijken…”

Johnston beweert, dat zijn vrouw hem nu wel weer vaker in bed wil hebben. Alsof hij écht van huis is geweest. “Maar ik ben dan ook verslaafd aan dat zeilspel. Als er een afkickkliniek voor zou bestaan, zou ik me inschrijven.” Om het gewin heeft Johnson het niet hoeven doen. Hoewel er het eerste jaar nog een echte Volvo viel te verdienen in de virtuele Ocean Race, moet hij het nu doen met een ICE-horloge.

Nederland is matig tot slecht vertegenwoordigd in de virtuele zeilgemeenschap. Op de lijst van het aantal deelnemers per land, prijkt ons land op de tiende plaats. De topvijf kampioenen komen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Onze beste landgenoot is Camille Paardenkooper op de 50-ste plaats.

Deelnemers Top-10
1. Frankrijk: 415552
2. Zwitserland: 6555
3. Spanje: 6246
4. VS: 4632
5. Engeland: 4626
6. België: 4611
7. Italië: 4047
8. Canada: 3274
9. Duitsland: 2466
10. Nederland: 1644

Er waren zelfs deelnemers uit Afghanistan (108 nog wel) en een enkeling uit Tsjaad, de Comoren, Eritrea, Soudan en Tadzjikistan… Al zeilend over je scherm kun je je dus in elk geval een wereldburger wanen. En ook bekende zeilers deden mee zoals Loïck Peyron met zijn hele Artemis America’s Cup team, onder wie 49-er Olympisch Goud Nathan Outteridge. Maar winnen deden ze niet.

Het blijft een spelletje, dat vaardigheden vraagt, die in het échte zeilen niet voorkomen. En virtueel kom je er ook zonder enige conditie. Online zeilen verveelt sneller dan de ‘offline-versie’ en vereist met name de nodige ‘scherm-discipline’. LiveSkipper komt hier aan tegemoet met de korte Monday & Friday races. De eerste kan leuk zijn op het werk, de tweede voor wie opziet tegen het weekend…

Dus mogelijkheden zat om gratis te ontdekken hoe leuk virtueel zeilen nu wel of niet is. Het online zeilen-virus gedraagt zich zoals alle virussen: het krijgt sommigen te pakken, en anderen niet. Met die half miljoen andere online-zeilers hoef je je in elk geval geen eenzame nerd meer te voelen. U kunt nu alweer starten in de RORC Caribbean 600 vanuit het paradijselijke Antigua. Dat dit in uw geval een VirtualRegatta-evenement betreft, hoeft u er in de kroeg natuurlijk nooit bij te zeggen. Nog een argument.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht