windverwachting

Eerste beelden grootste Nederlands superjacht

Nu nog grootste superjacht ooit

Onlangs zagen we de lancering van project Y719 en daarmee zag het grootste superjacht ooit in Nederland gebouwd het daglicht. Dit witte motorjacht meet maar liefst 117 meter en is gebouwd in Alblasserdam. Ondanks deze mijlpaal in de vaderlandse jachtbouwgeschiedenis geeft bouwer Oceanco opvallend weinig informatie over het schip. 
Het exterieur is een ontwerp van Espen Øino International. Wat we zien is een zeer klassieke motorschip-uitstraling met een scherpe boeg boven water en een grote bulb onder water. Er is duidelijk niet gekozen voor een modern ontwerp als een rechte boeg of een opvallend gestylde vorm van de opbouw. Echt opvallend aan het schip is natuurlijk de enorme lengte. 117 meter is voor een klassiek motorjacht werkelijk een indrukwekkend formaat. Het voordek is ruim genoeg voor een heli-landingsplaats en de opbouw bestaat uit drie verdiepingen. Boven op de opbouw staat een korte mast voor radar-domes en antennes. De brug bevindt zich op de middelste verdieping van de opbouw en is herkenbaar aan een kleine uitbouw aan beide zijdes van het schip, bedoeld voor overzicht tijdens het manoeuvreren. Het schip is gebouwd van staal, en zal een topsnelheid hebben van 18,5 knopen. Sinot Yacht Architecture & Design tekende het interieur en wist maar liefst ruimte voor 24 gasten te creëren. 
Met het indrukwekkende formaat van 117 meter lengte over de boorden is Y719 het grootste superjacht. Daar kan de eigenaar trots op zijn. Helaas is nu al bekend dat project Y721 langer zal zijn! De bouw van dit schip is al begonnen en de lancering wordt verwacht in 2022. Y721 heeft een lengte van 125 meter. Acht meter langer dus. Dat lijkt voorlopig het grootste schip dat de Oceanco bouwt. Maar werf heeft de capaciteit om tot 140 meter te gaan. Daarvoor moet Oceanco’s sales en marketing afdeling, die gelukkig al in Monaco is gevestigd, nog maar eens flink z’n best doen. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact het hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X