Ons hoogste goed: de wereld achter je laten

De slogan ‘Leave the world behind you’ herkent u misschien wel. Hij komt uit deze reclamecampagne van Volvo. In de commercial komt een vissersbootje voor, een hoop natuur, eenzaamheid, stoere mannen, en natuurlijk de Volvo XC60, die ermee verkocht moet worden. De essentie: problemen los je op door ze achter je te laten.

Nu is het idee ‘de wereld achter je te laten’ inderdaad bij uitstek herkenbaar voor iedereen die vaart. Het verwoordt dat gevoel bij vertrek, bij het verlaten van de haven. Wegvaren is het beste alibi om ‘de boel de boel’ te laten. En dus ook voor de deelnemers aan de Volvo Ocean Race, die over een jaar weer op stapel staat. Of is het toeval? En bestaat er helemaal geen doordacht verband tussen deze Volvo baseline en de Ocean Race? Zou ook nog zomaar kunnen. Nee, ik heb niets met Volvo. Niet eens iets met auto’s. Behalve dat ze moeten rijden.

Hoe dan ook, wie de vier minuten durende commercial voor de nieuwe auto één maal heeft gezien, raakt toch een beetje verkocht. Is het niet om de auto, dan wel om het ongepolijste Zweedse landschap. Liedje en clip hebben iets weemoedigs. De beelden zijn prachtig. De ‘behind the scenes‘-versie verklaart een en ander. En ’t melodietje is er één, dat maar in je hoofd blijft nagalmen. Althans in mijn middle of the road hersenpan.

Volvo is op deze muzikale toer gegaan met de groep Swedish House Mafia en de Zweedse zangeres Linnéa Martinsson (Lune). Die groep ligt weliswaar alweer uit elkaar, maar wilde met hun eerste nummer uit 2009 (origineel) nog wel graag even meedoen aan deze geslaagde Volvo marketing. Even een zijweggetje: tot die muziekkanten behoorde ook de Nederlandse DJ uit Hoofddorp Lucas van Scheppingen (36) – alias ‘Laidback Luke’. Schijnt dankzij z’n wereldtitel Kung Fu nog een dubbele internationale beroemdheid te zijn ook.

Alles dus top en helemaal naar de zin? Nee, ook op deze wereld valt wel iets aan te merken. Wat mij namelijk te denken geeft, is hoe dat ‘Leave the world behind you’-idee als antwoord op alle problemen, eerder wordt neergezet als een verdienste, dan als een laakbare daad. De wereld in z’n sop gaar laten koken in je Volvo’tje XC60, wordt gepresenteerd als een slimme tip in plaats van een laffe vlucht. Het weerspiegelt onmiskenbaar ons individualistisch tijdsgewricht. Maar hola, ik wil niet verder als azijnzeiker door het leven.

De eerlijkheid gebiedt namelijk te zeggen, dat de Volvo-aanmoediging gewoon inhaakt op de weldaad ‘je kop eens lekker in het zand te steken’. Dat in feite weer niets anders is, dan het waanidee, dat je door het losmaken van de landvasten, ook écht af kunt komen van je sores op de wal. Om ‘je malende walhoofd versneld te legen’, heb je met een boot dan nog het prettig ongemak van al die er-gaat-altijd-wel-iets-kapot-of-iets-niet-goed-problemen. Die helpende de zinnen snel te verzettten. Maar met een auto? Het is niet te hopen, dat je gloednieuwe Volvo XC60 bolide daar ook last van heeft. In dat karretje zal het dus stukken lastiger zijn ‘de wereld achter je te laten’.

Kortom, je kunt beter een boot kopen, dan een Volvo om je zorgen even te vergeten… Zelfs al zit het geluk van ‘de wereld achter je laten’ nog het meest in de afleiding van een andere omgeving. Want heeft u juist ná het afmeren van uw boot nooit eens datzelfde gevoel van bevrijding ervaren? Dat gevoel van ‘Leave the boat behind you…, waarbij alle bootproblemen achterblijven in de haven, en u op de wal weer lekker ontspannen aan de slag kunt? Dat is dubbel geluk!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink