windverwachting

Ook alleen nog maar elektrische bootjes in de Amsterdamse grachten: ‘Voor de elite’

Amsterdam – De maatregelen voor een schonere stad gaan niet alleen over auto’s: ook op het water verandert er veel. Bootjeseigenaren zijn boos.

Onder de kleinere en middelgrote Amsterdamse scheepswerven en jachthavens heerst grote bezorgdheid: vanaf 2025 moeten alle boten die in de Amsterdamse binnenwateren varen klimaatneutraal zijn, dat betekent: elektrisch. „We zijn vooral verontwaardigd en teleurgesteld dat onze branche in deze besluitvorming helemaal niet is gekend”, zegt Nick Smit, eigenaar van de Kadoelenwerf Jachtservice & Haven in Amsterdam-Noord.

Zijn werf ligt aan Zijkanaal 1, een binnenwater. Smit was docent verkeersplanologie aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds enkele jaren mede-eigenaar van de Kadoelenwerf. „Het was per toeval dat ik in de nieuwe Nota Varen 1 tegenkwam dat alle bootjes CO2-uitstootvrij moeten zijn. Daar schrok ik van. Samen met dertig Amsterdamse nautische bedrijven hebben we aan de verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma een brief gestuurd om de gemeente te wijzen op de desastreuze gevolgen van deze beslissing.” (NRC)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X