Informatie voor de watersporter

Op Urk afgebouwde houten driemaster ‘Mikhail S. Vorontsov’ klaar voor proefvaarten vanuit IJmuiden

Urk – Het grootste houten zeiljacht dat ooit op Urk is gebouwd, vertrekt dinsdag naar Amsterdam. Bij scheepswerf Balk Shipyard is het houten casco uit Turkije afgebouwd tot een klassieke driemaster van 63 meter lang en een zeiloppervlak van 1478 vierkante meter.

De ‘Mikhail S. Vorontsov’, waarvan het Turkse Dream Ship Victory Ltd als bedenker van het project de romp heeft gebouwd, heeft een Russische miljardair als opdrachtgever. Gerard Dijkstra heeft een groot deel van het tekenwerk gedaan. Met uitzondering van de styling van het interieur, dat is bepaald door Ken Freivokh Design.

Nederlandse onderaannemers mogen niets zeggen over de luxe en geen details geven over wat ze precies doen. Maar wie her en der wat informatie verzamelt, leert dat het eigenaarsgedeelte achter op de boot een tamelijk afgesloten geheel is, en ook weer verschillende afgescheiden verblijfsruimten voor gasten heeft. Er is in totaal ruimte voor tien gasten en twaalf bemanningsleden ‘zonder elkaar in de weg te zitten’. Behalve vanaf het eigenaarsdek met een privé decksalon, een royaal slaapvertrek (met ‘elegant zithoekje’), een kantoor en twee badkamers, kan de boot ook bestuurd worden vanaf het bemanningsgedeelte aan de voorzijde. Er is een fitnesszaal, een uitgebreide keuken, een sauna en de boot is ook aan de binnenzijde veel luxe houtwerk rijk. Uitzondering op al dat hout, zijn de drie masten. Die zijn van aluminium, maar hebben dan ook 1478m2 zeildoek te dragen verdeeld over acht zeilen. Volautomatisch oprolbaar. De gieken zijn van koolstof.

Voor Scheepswerf Balk BV, de Nederlandse spil in de afbouw, is de ‘Vorontsov’ het grootste project tot nu toe. Het super luxe zeiljacht gaat eerst naar Lelystad. Daarna gaat de stoet met sleepboten, kranen en pontons naar de containerterminal in Amsterdam. Daar wordt het houten zeiljacht een week lang getest op zee, voordat het naar de klant in Zuid-Europa gaat. (Nauticlink, Omroep Flevoland, Scheepswerf Balk BV)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht