windverwachting

Opvallend plan voor transatlantische wedstrijd tussen Queen Mary II en reuzentrimarans in 2017

foto:  Cunard
foto: Cunard
Saint Nazaire (Frankrijk) – Het bijzondere idee voor de wedstrijd ‘The Bridge 2017’ komt van de Franse oud-zeiler Damien Grimont. Op 24 juni 2017 zou het bij de bouw in 2003 grootste cruiseschip ter wereld, de Queen Mary II, het op het traject Saint-Nazaire (aan de Franse westkust) – New York moeten opnemen tegen de grootste multihulls ter wereld. Een strijd tussen heel verschillende oceaanreuzen, die elk een gemiddelde snelheid van 24 knopen kunnen varen.

Op die dag in juni 2017 zal het op de kop af honderd jaar geleden zijn, dat Amerikaanse soldaten in Saint Nazaire aan land gingen ‘om een eind te maken aan de Eerste Wereldoorlog’. En ook niet toevallig, de Queen Mary II is destijds gebouwd in Saint Nazaire. De wedstrijd ‘tussen twee bruggen’ – die van Saint Nazaire en de Verrazano Bridge bij New York – is volgens Grimont met name van symbolische betekenis: honderd jaar vriendschap, honderd jaar jazz en Amerikaanse sporten als basketball in Europa.

Voor deze uitdaging ‘tegen de klok’ geldt dat de multihulls een week de tijd krijgen om uiterlijk op 2 juli in New York aan te komen. De Queen Mary II zou eerst nog een tussenstop in Southampton maken. (Nauticlink, Direct Matin, Ouest France)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X