Informatie voor de watersporter

'Oud Zeilend Hout' evenement voor historische houten open zeilboten beleeft in juli 10-jarig jubileum op Zuidlaardermeer

PERSBERICHT
oud_zeilend_hout_2016Kropswolde (Groningen) – De Stichting Oud-Zeilend-Hout organiseert 8, 9 en 10 juli 2016 in samenwerking met Zeilvereniging Zuidlaardermeer op het Zuidlaardermeer bij Kropswolde het ‘Oud-Zeilend-Hout’ Evenement 2016
Dit wordt de 10e keer dat we ons “Oud-Zeilend-Hout” Evenement organiseren. Een jubileum dus. Dit jaar zijn we weer op het Zuidlaardermeer en wordt het evenement georganiseerd in samenwerking met de Zeilvereniging Zuidlaardermeer opgericht in 1928.
Het evenement is bedoeld voor scherpe houten wedstrijdzeilboten van 35 jaar en ouder die regulier niet meer aan zeilwedstrijden mee kunnen doen doordat ze constructief technisch verouderd zijn, of waarvoor geen klassenorganisatie meer actief is of dat de klasse niet meer als zodanig door het Watersportverbond erkend wordt.
De afgelopen jaren hebben we bij onze evenementen stijgende deelnemers aantallen gezien, we hopen natuurlijk dat deze trend zich doorzet.
Verschillende oude klassen hebben we aan de start zien verschijnen. Altijd een groot aantal Larken. Zo verwachten we ook dit jaar ook weer meer dat 10 Larken aan de start te zien. Deze bijzondere boot is bij velen bekend. Het was een redelijk eenvoudig te bouwen boot. Het kenmerkende is de vorm, een platte boot, met horizontale boeg. Ze hebben veel gevaren op het Schildmeer, het Paterswoldsemeer en natuurlijk op de Friese meren.
Ook rekenen we op een aantal schepen van de Zuidlaardermeerjollen-klasse. Deze bijzondere boot is door de Zeilvereniging Zuidlaardermeer (ZZ) ingesteld rond 1950. Er zijn er ongeveer 90 gebouwd. De zeilvereninging ZZ hield zelf het register van deze boten bij en voerde ook de metingen van de schepen uit om te garanderen dat er eenheid in de klasse was. Het ontwerp van de boot stamt uit 1936 en is van de heer Spakman uit Sappemeer.
Ook van de 12 m2 BM (in de volksmond de kleine BM) hebben we de laatste jaren steeds meer schepen op ons evenement zien verschijnen.Verder zagen we nog oude houten boten uit de Olympiajollen-, Finnjollen-, Flying Dutchman- en de OK-jollenklasse.
De wedstrijden worden op het Zuidlaardermeer verzeild. Vanaf het terras van het clubhuis van ZZ zijn de wedstrijden prima te volgen. Bovendien zullen de wedstrijdbanen zo uitgezet worden dat de wedstrijden vanaf de wal ook goed te volgen zullen zijn.
Op vrijdagavond 8 juli zal het jubileum evenement op 18.30 uur geopend worden., waarna er een “prominentenrace” gehouden zal worden met boten uit de ZM-klasse en de BM-klasse. Voor de overige deelnemers is het aansluitend mogelijk om het water te verkennen in een “practicerace”.
De eigenlijke wedstrijdserie start op zaterdag 9 juli. De eerste start is om 12.00 uur, zondag is dat om 10.30 uur het geval. Op zaterdag staan er 3 en op zondag 2 wedstrijden op het programma,
Meer informatie www.oudzeilendhout.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht