Informatie voor de watersporter

Postma stijgt naar derde plaats en Westerhof en Berkhout winnen overtuigend hun eerste race

Weymouth – Pieter-Jan Postma staat tijdens de olympische zeilwedstrijden inmiddels op een derde plaats in de Finn-klasse. Postma scoorde een eerste en een tweede plaats. Een opmerkelijke prestatie. De Engelse favoriet Ben Ainslie won race tien en staat op een tweede plaats. De Deen Jonas Hoegh-Christensen gaat aan de leiding.

Daarmee plaats Postma zich op een bronzen positie voor de afsluitende medalrace aanstaande zondag (5 aug) met alleen de beste tien van het klassement. In die medalrace wordt gestreden voor dubbele punten. De winnaar krijgt 2 punten, nummer laatst krijgt 20 punten.

Theoretisch is het mogelijk dat Postma goud wint maar dat is geheel afhankelijk van de prestaties van Ainslie en Christensen.

Stand na 10 races:
Christensen (DEN) 26
Ainslie (GBR) 28
Postma (NED) 42
Lobert (FRA) 47
Caspic (CRO) 47
Zbogar (SLO) 49

Postma zei na afloop: “Prachtig zeilen echt heel mooi close racen met de top 6 we staan met 6 man super dicht bij elkaar. Zondag wordt een legendarische race. Uitverkocht. Dat moet veel vaker gebeuren in het zeilen.”

“Ik weet niet wat Ben allemaal gezegd heeft daar kan ik niet op ingaan. Maar gisteren heeft hij een boei geraakt, dan moet hij draaien, ook Ben Ainslie. Hij komt wel eens met dingen weg. Maar hij scheld ook wel eens wat. Dat vind ik geen klasse. Wij zijn met z’n allen bezig om te winnen. Maar er is ook een ander ideaal. Sportmanship. We staan hier op de Olympische Spelen. Ik scheld ook wel eens wat, maar alleen op mezelf.”

Goede prestaties voor Marit Bouwmeester op cruciale dag
Marit Bouwmeester verstevigd haar positie ten opzichte van haar concurrenten in de strijd om het Olympische goud. Na acht wedstrijden staat de Friese zeilster op de derde plaats drie punten achter de leider Annalise Murphy (IRE) en twee punten achter haar Belgische rivale Evi van Acker.

Op een dag met relatief veel wind was het zaak voor Bouwmeester om geen punten te morsen. Bouwmeester had een beter dagscore dan Murphy en Van Acker. Op zaterdag 4 augustus varen de Laser radial zeilsters nog twee wedstrijden. Zondag is er een rustdag en volgt de medalrace op maandag.

Coach Mark Littlejohn was erg tevreden met de score van Bouwmeester. “Op de belangrijkste dag tot nu toe, een dag waarop veel wind was voorspeld en ook veel wind stond scoort het beste van de top drie. Dat straalt echt kwaliteit uit. Hier ben ik heel blij mee.”

Van Schaardenburg goede tweede race
Rutger van Schaardenburg staat op een elfde plaats. Vanochtend in race zeven had de Laser zeiler een geweldige start. Voor het eerste deel van het kruisrak lag hij op kop en zal alles er heel goed uit. Tot de wind doordraaide naar links en een groot deel van het veld voor hem langs kruiste.

Hij eindigde die race als 22ste. In race acht scoorde Van Schaardenburg een hele goede vijfde plaats. Met nog twee wedstrijden te gaan zal Van Schaardenburg zijn doel zijn om de top tien te halen en zich daarmee te plaatsen voor de medalrace.

Van Schaardenburg was aangeslagen toen hij aan de kant kwam. “Race zeven, eerste kruisrak. Ik ben daar heel erg teleurgesteld over. De wind was al zover links ik wist zeker dat die niet nog verder zou draaien. Ik lag daar geweldig. dacht dit gaat goed. Maar nee hoor. Klaarblijkelijk lees ik het niet goed.”

Westerhof en Berkhout winnen race 1
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout winnen overtuigend de eerste race van de Olympische spelen in de 470 klasse bij de dames. In race twee scoorden ze een negende plaats. Daarmee staan de wereldkampioenen uit 2009 en 2010 op een derde plaats in het klassement.

Sven en Kalle Coster wisselend resultaat
Met een 17de en een negende plaats scoren de Costers wisselend. Na vijf gezeilde wedstijden mogen alle deelnemers hun slechtste resultaat aftrekken. Met dit resultaat staan de zeilende broers nog op een zevende plaats na vier gezeilde wedstrijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht