windverwachting

Redactie Telegraaf Vaarkrant bereidt zich voor op oversteek Engeland als eerbetoon Engelandvaarders WO II

engelandvaarders_2014AMSTERDAM – Alleen de mast moet er nog op en de banken moeten er nog in worden getimmerd. En dan is de replica van de 5,5 meter lange vlet ‘Yvette’ af. ,,Met deze boot wil je niet over de Noordzee”, zegt bouwer Bart Jan Bats met een lach. Vanaf half april gaat de Telegraaf Vaarkrant exact dàt doen.

In 2011 kreeg een groep waaronder de 93-jarige Engelandvaarder Eddy Jonker het idee een Engelandvaardersmuseum op te zetten. Tegelijkertijd met dat museum moest er ook een replica van de Yvette komen. De originele Yvette is het bootje dat sinds 1964 In het Oorlogsmuseum in Overloon ligt. Met dit kleine scheepje ontvluchtten op 29 april 1943 vier mannen en een vrouw vanuit een kreek in de buurt van Brielle het bezette Nederland.

Eerbetoon
De Telegraaf maakte zelf toevallig net ook plannen als eerbetoon aan de Engelandvaarders opnieuw de Noordzee over te steken, liefst in een zo authentiek mogelijk vaartuig. De replica mocht gebruikt worden voor zo’n oversteek, aldus Ton Koole, de opdrachtgever. (De Telegraaf Vaarkrant)

1 Bericht

 • Mevr. C. Wijngaards

  8 jaren geleden / 5 maart 2014 om 12:02 uur

  Ik heb de oorlog heel bewust meegemaakt.
  Ik wens de Engelandvaarders een goede vaart toe. Ik hoop dat het weer goed is.
  Ik zal aan ze denken als ik weet wanneer ze
  vertrekken.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X