Informatie voor de watersporter

Reggefiber en Raymarine rusten hulporganisatie HOGE in Huizen uit met een warmtebeeldcamera

PERSBERICHT
hoge_flirHUIZEN – De Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE) wordt dankzij sponsoring door Reggefiber in staat gesteld een warmtebeeld camera te gaan gebruiken om ook bij slecht zicht drenkelingen op het Gooimeer, Eemmeer en IJmeer snel te kunnen vinden.
Lichtversterkende kijkers zijn al langer in gebruik, maar hebben nog steeds enig licht nodig en dat is er niet altijd. Daarbij hebben deze kijkers last van nevel. Een warmtebeeldcamera, een zogenoemde ‘FLIR’ heeft geen licht nodig om een goed beeld van de omgeving te kunnen laten zien. De camera brengt namelijk temperatuurverschillen in de omgeving in beeld. Omdat de temperatuur van een drenkeling veel verschilt van het water waarin deze ligt, geeft de warmtebeeld camera een duidelijk afgetekend, helder beeld van de P.O.B. (Person OverBoard).
Tot bijna een kilometer afstand kan zo in absolute duisternis iemand gespot worden op het multifunctionele scherm dat in de console van de reddingboot gemonteerd wordt. Voor een groot deel bepaalt de snelheid waarmee een drenkeling gevonden en gered wordt de uiteindelijke overlevingskans en daarbij kan deze FLIR van doorslaggevende betekenis zijn. Voor een vereniging met activiteiten, die financieel mogelijk gemaakt moeten worden door giften, donaties en sponsoring, is de aanschaf van een dergelijke hightech camera te hoog gegrepen. De penningmeester van HOGE heeft al moeite genoeg met de benzinerekening die almaar hoger wordt.
Toen het bestuur kwam in contact met Reggefiber, dat bezig is een glasvezelnetwerk in Huizen aan te leggen. Men legde de wens voor de aanschaf van een FLIR voor aan vertegenwoordigers van Reggefiber. Die zagen het nut van de camera voor de hulpverlening op het water na uitleg en demonstratie meteen in, en besloten over te gaan tot sponsoring van de camera in het kader van maatschappelijk ondernemen. Nadat Ray Marine, de importeur van de camera’s, besloot ook nog eens gratis de inbouw van de apparatuur in de reddingboot te verzorgen, kwam de warmtebeeldcamera binnen het budget dat beschikbaar was.
Al meer dan dertig jaar is HOGE in Huizen actief met de reddingboot Seeker, vertelt Henk Wijga, een van de oprichters en voorzitter van de vereniging. HOGE verleent aanvullende (medische) noodhulp, naast de bestaande hulpdiensten en komt niet in actie bij pechgevallen.
Alle vrijwilligers zijn gecertificeerd via het Divers Alert Netwerk. Daarom kan HOGE gespecialiseerde eerste hulp bieden bij waterongevallen op het Gooimeer, Eemmeer en het IJmeer, naast het deelnemen aan Search And Rescue acties. De noodhulp die HOGE verleent is gratis voor de geredden, de kosten verhaalt de organisatie elders. ,,Wij zijn veel dank verschuldigd aan de beide bedrijven die de duizenden euro’s kostende camera geschonken hebben”, aldus Wijga. ,,Daarmee vergroten zij de overlevingskans van de mens in nood.”
Meer informatie search-and-rescue.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht