Informatie voor de watersporter

Rescue Laser Flares niet gevaarlijk voor ogen piloten, maar ook weer geen speelgoed

PERSBERICHT
Voorburg – Laserverlichting heeft de eigenschap op zeer grote afstand zichtbaar te blijven en is als zodanig mogelijk interessant als aanvulling op ernstvuurwerk. Zo kreeg de door Bomarine geïmporteerde Greatland Rescue Laser Flare veel aandacht van de watersportpers en sleepte in 2010 de Hiswa Innovatieprijs in de wacht. Begrijpelijk, want het zijn handzame lantaarntjes, die lang bruikbaar blijven en vooral in het duister een enorm bereik hebben.
Vanuit de luchtvaart werd gewezen op de risico’s van laser bij het aanschijnen van helikopters vanaf het water. Hierop namen KNRM en Kustwacht een terughoudende houding aan tegenover laserverlichting. Uitgebreid onderzoek in de Verenigde Staten door het Naval Surface Warfare Center klassificeert de Greatland Rescue Laser Flare (Laserklasse 3R) echter als onschadelijk voor het oog bij een afstand boven de 2,64 meter. De Rescue Laser Flare heeft daarmee eigenschappen die de risico’s voor oogschade bij piloten uitsluit. Zo is de lichtbundel niet puntvormig, maar plamuurmesvormig. Dit voorkomt convergentie in het oog en daarmee mogelijke schade aan het netvlies. Dit onderzoek is bekend bij TNO, dat het als uiterst betrouwbaar beschouwt. De angst voor oogschade bij piloten is hiermee bij KNRM en Kustwacht weggenomen.
Jachtschippers moeten zich natuurlijk wel blijven realiseren dat vanaf korte afstand in de lichtstraal kijken of in andermans ogen schijnen schadelijk kan zijn voor het oog. De Rescue Laser Flares hebben een uitgebreide Nederlandse handleiding, die goed moet worden geraadpleegd en zijn uitdrukkelijk geen kinderspeelgoed.
Meer informatie Bomarine www.bomarine.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht