Reuzentrimaran Macif vaart vier maal op een drijvend voorwerp, verspeelt zwaard, maar eindigt toch als tweede in Brest Atlantiques-race

Brest (F) – De trimaran Macif van François Gabart en Gwénolé Gahinet blijkt na de finish van de race Brest Atlantiques vanaf Zuid-Afrika zonder middenzwaard te hebben gevaren. De boot is tijdens de 17.890 mijl (in bijna 32 dagen, gemiddelde snelheid 23.4 knopen) vier maal op een ‘Unidentified Floating Object’ gevaren en heeft daarbij drie zwaarden of roerbladen beschadigd of verspeeld. Terwijl het centrale zwaard verdwenen was, bleek het zwaard van de rechterdrijver ook nog eens niet te werken.

Vlnr: mediaman Jérémie Eloy, en de schippers François Gabart en Gwénolé Gahinet na de finish (Foto : Alexis Courcoux/Macif)

Van de vier vertrokken boten, werd Sodebo ook al uitgeschakeld door een aanvaring met een onbekend voorwerp en moest uitwijken naar Kaapstad. De uitslag is 1. Maxi Edmond de Rothschild, 2. Macif, 3. Actual Leader. Het was de eerste maal voor de nieuwe reusachtige Ultim 32/33 klasse dat de boten een onderlinge krachtmeting zijn aangegaan. (Nauticlink, Brest Atlantiques)