windverwachting

Rijkswaterstaat doet miskoop van een miljoen aan RIBS voor de kustwacht

Den Haag – Rijkswaterstaat heeft in 2015 circa één miljoen euro uitgegeven aan twee nutteloze speedboten. Door een fout bij de aanbesteding bleken de boten na oplevering niet geschikt voor het doel waarvoor ze werden aangeschaft.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft dat maandagavond aan de Tweede Kamer gemeld naar aanleiding van een Wob-verzoek van de Volkskrant. Ze kondigt in die Kamerbrief een onderzoek aan naar de oorzaken van de kostbare blunder.

De bestelde speedboten waren bedoeld voor het grootste inspectieschip van de Kustwacht, de Barend Biesheuvel. Dat schip controleert op volle zee of Nederlandse vissers zich aan de regels houden.

De vorig jaar geleverde speedboten zijn onbruikbaar omdat ze niet op hoge snelheid over een ruwe zee kunnen varen, terwijl ze dáár nou juist voor bedoeld waren. Praktijktests na de oplevering hebben uitgewezen dat de bootjes dan over de kop kunnen slaan.

De schuld voor dit aanbestedingsdebacle ligt niet bij de Italiaanse leverancier Arimar, maar bij Rijkswaterstaat. De dienst formuleerde de prestatie-eisen waaraan de RIBS moesten voldoen verkeerd. In de aanbestedingsdocumenten stond niet dat de speedboten op hoge snelheid door hoge golven moesten kunnen varen (combinatie-eis). Rijkswaterstaat vroeg van de fabrikant dat de boten door hoge golven moesten kunnen varen én dat ze op hoge snelheid moesten kunnen varen, maar niet dat ze dat tegelijkertijd moesten kunnen.

De opgeleverde boten zijn getest door het Maritime Research Institute Nederland (Marin). Marin heeft daarbij vastgesteld dat het risico bestaat dat de RIB’s bij een combinatie van hoge vaarsnelheid en hoge, steile golven (zoals deze voorkomen op de Noordzee) achterover zouden kunnen slaan. (De Volkskrant, AD, www.arimar.com)

1 Bericht

  • Michel

    3 jaren geleden / 2 juni 2019 om 18:33 uur

    Dit kan alleen maar bij de overheid

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X