123 stickers

Ronddrijvend zwerfvuil onrechtvaardige selector in Vendée Globe

Les Sables d’Olonne – Opnieuw zijn Vendée Globe-deelnemers getroffen door averij, die de zeilers belet de wedstrijd voort te zetten. En opnieuw is de averij het gevolg van een aanvaring met een UFO (Unidentified Floating Object), zoals het zwerfvuil in zeilerskringen wel wordt aangeduid. Het betreft Sébastien Simon (ARKEA PAPREC) en Sam Davies (Initiatives Coeur).

Pechzeilers… en foil-schade (Foto Bernard Le Bars/Alea/Vendée Globe e.a.)

In het geval van Davies betreft het wellicht een complete container, die haar boot afgelopen nacht op 200 mijl van Kaapstad in één klap stil legde en alles door de kajuit deed vliegen. Van Davies maaltijd tot de zeilster zelf, die hierbij licht gewond raakte. Voor beide solozeilers geldt, dat hun boten een dusdanige materiele schade hebben, dat ze nu gedwongen zijn de wedstrijd te verlaten en richting Kaapstad te varen voor reparatie. Davies heeft schade aan de kiel en Simon aan de kiel en foil. In beide boten komt water binnen, maar de pompen kunnen het goed aan. Voor geen van de zeilers dreigt onmiddellijk gevaar.

Nieuweling Simon – die z’n lekkende boot in rustig water nog zelf hoopt te kunnen repareren – kampte met groot gevoel van onrechtvaardigheid, maar zelfs uit de stem van de zeer ervaren Samanta Davies viel af te leiden, dat de wijze waarop zij is uitgeschakeld haar emotioneel behoorlijk dwars zit. Ronddrijvend afval tot containers aan toe lijken een steeds vaker voorkomend gevaar op te leveren, en een steeds grotere spelbreker te worden van het oceaanzeilen. (Nauticlink, Sebastien Simon – Vendée Globe, Sam Davies – Vendée Globe)

1 Bericht

  • Rens Groenendijk

    2 jaren geleden / 4 december 2020 om 00:06 uur

    Afgelopen week gingen er 1.900 containers overboord van een Japans schip in de mid-Pacific. Een groot aantal zal blijven drijven. En dan waren er ook nog een stuk of 40 met gevaarlijke lading. Toch zou je zeggen dat de kans op een botsing met een ‘unindentified floting object’ klein is op de onmetelijke grote oceaan, maar toch raken deze zeilers ‘een speld in een hooiberg’ (wel een forse). Lees mijn Facebook-bericht. (Voor niet Facebookers – met dank aan Rens Groenendijk)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X