Informatie voor de watersporter

SAIL 2015 start met PreSail IJmond in IJmuiden en Beverwijk

PERSBERICHT
IJmuiden, Beverwijk – De IJmond krijgt bezoek van een recordaantal tall ships uit binnen- en buitenland. Voordat de schepen in een lange parade naar Amsterdam varen, vindt in de havens van IJmuiden en Beverwijk op 15, 16 en 18 augustus het nautische en culturele evenement PreSail IJmond plaats. Het feest in deze regio wordt op dinsdag 18 augustus afgesloten met optredens van Krystl en Ruth Jacott (IJmuiden) en de populaire boyband B-Brave (Beverwijk).
PreSail IJmond start op zaterdag 15 en zondag 16 augustus met het Havenfestival IJmuiden, dat eens in de vijf jaar wordt gekoppeld aan de feestelijkheden rondom de komst van de tall ships. De Vissershaven ligt in dat weekend vol met klassieke schepen, waaronder de Clipper Stad Amsterdam, de Morgenster, Kapitan Borchardt en de Eendracht, en moderne boten van de Koninklijke Marine en de Kustwacht. Bezoekers kunnen ook vaartochten maken met sleepboten, tenders en reddingboten. Dit weekend vaart er een speciale pont van de Noorderkade in Beverwijk naar de Loswal in IJmuiden. Zaterdagavond vindt dankzij telecomaanbieder hollandsnieuwe een verrassend optreden plaats. Details worden vlak voor PreSail bekendgemaakt.
Op dinsdag 18 augustus, de dag voor de SAIL In Parade, is het niet alleen feest in de haven van IJmuiden, maar ook in Beverwijk. Aan de Noorderkade liggen dan enkele tall ships, waaronder in ieder geval de Sagres en de Morgenster. Deze schepen vormen het decor van veel gezelligheid in de haven, met optredens van bands, koren, straattheater, de 4Tuoze Matroze, de BluesBroers en nog veel meer. ‘s Avonds treedt B-Brave op. Deze Nederlandse boyband gooide in 2013 hoge ogen bij X-Factor.
In IJmuiden komen op 18 augustus de meeste tall ships te liggen, waaronder de Kruzenshtern, Sedov, De Halve Maen, Götheborg en de Clipper Stad Amsterdam. Op de website www.presailijmond.nl is precies te zien waar de schepen zich bevinden. Via Facebook en Twitter wordt gemeld hoe laat de tall ships in IJmuiden worden verwacht.
PreSail IJmond wordt in IJmuiden afgesloten met het muziek- en theaterspektakel Groeten uit IJmuiden, waarbij onder meer Het Meisje van Velsen langskomt, en een grandioos vuurwerk. Op de kop van de Trawlerkade vinden optredens plaats van Krystl en Ruth Jacott. Ook de Halkade en Kop van de Haven worden dinsdag bij het evenement betrokken. Grote delen van de haven zijn dan alleen toegankelijk voor voetgangers.
PreSail IJmond wordt vrijwel volledig georganiseerd door vrijwilligers. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, gemeente Beverwijk en tientallen sponsors.
Meer informatie www.presailijmond.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht