windverwachting

SCA vrouwen winnaar Volvo Ocean Race etappe Lorient

Lorient (Bretagne) – In de Volvo Ocean Race hebben de SCA vrouwen – onder wie de Nederlandse Carolijn Brouwer – alle mannen het nakijken gegeven. Afgelopen nacht om 4:11 MET passeerde de SCA-boot van schipper Samantha Davies met volledig vrouwelijke bemanning als eerste de finish in Lorient. Voor de Engelse inwoonster van het Bretonse Kerlin (Trégunc) was het een dubbelslag: winnen op haar thuiswater en alle criticasters over vrouwenzeilen de mond snoeren. Driekwartier later finishte Team Vestas Wind, en Abu Dhabi werd derde.

Winnaar SCA heeft niet te klagen over belangstelling in het holst van de nacht (foto Marc Bow/Volvo Ocean Race)
Winnaar SCA heeft niet te klagen over belangstelling in het holst van de nacht (foto Marc Bow/Volvo Ocean Race)

En hoewel de geluksfactor in de zeilsport een grote rol speelt en de boot van SCA na de eerste nacht en de keus onder de Portugese kust te blijven, met een acht mijl voorsprong uit een onweerstombola rolde, kun je niet zeggen dat de dames hun overwinning door geluk cadeau hebben gekregen. Want ondanks de ruige omstandigheden – Brunel verspeelde een zeil en hun satellietantenne – hebben de vrouwen die voorsprong tot de finish weten te behouden. De zeilcondities met harde wind op de neus en hoge golven waren een zware beproeving. “Ik ben Engels en de Engelsen houden van harde wind”, lachte Davies. Na 25 jaar is het een vrouwenteam zo weer gelukt om een etappezege in de Volvo Ocean Race te pakken.

SCA in de eenzaamheid op weg naar Lorient. Sam Davies (boven) en Carolijn Brouwer (foto's VOR)
SCA in de eenzaamheid van de oceaan op weg naar Lorient. Sam Davies (boven) en Carolijn Brouwer (foto’s VOR)

De topzeilsters hadden 3 dagen, 11 minuten en 11 seconden nodig om de afstand van 647 nautische mijlen winnend te overbruggen. “Dit is een beloning voor al het harde werken van het hele team. Dit sterkt ons vertrouwen. Dit is groots voor ons. We moesten een berg verzetten om hier te komen. Het is ook nog niet echt ingezonken”, reageerde Davies kort na de finish. “Dat zal wel komen als we in de haven komen en er nog geen andere boten liggen. Ik zie de meiden met de winnaarsvlag op de boeg zitten en dat is een mooi beeld.”

Voor de Nederlandse Carolijn Brouwer was de overwinning ook nog een beetje onwezenlijk. “Het is voor mij nog moeilijk te beschrijven. Ik denk dat hier alles op zijn plaats is gevallen. We kwamen steeds zo dichtbij en we groeiden in deze race, maar het kwam er elke keer niet uit. In deze etappe kwam al het goeds naar boven. We hebben een nagenoeg perfecte race gevaren en dat gebeurt in het zeilen niet zo vaak. Het is een fantastisch gevoel. We zijn allemaal kapot, maar het is zeker de moeite waard geweest.

Deens sprookje
Achter hen voltrok zich nog een sprookje toen Team Vestas Wind (Chris Nicholson/AUS), met de Nederlandse voordekker Simeon Tienpont, opmerkelijk genoeg als tweede binnenkwam. Dit Deense team met de Nederlandse subsponsor Powerhouse herbouwde de afgelopen 6 maanden hun boot, die in de Indische Oceaan op een rif liep. In Lissabon volgde de lang verwachte terugkeer in de vloot. Dat zijn comeback zo zou uitpakken, had Nicholson niet durven dromen.

Abu Dhabi Ocean Racing kwam als derde binnen, wat dit team van schipper Ian Walker (GBR) heel dichtbij de hoofdprijs brengt. Ze moesten met een boot ertussen voor hun grootste rivalen Team Brunel en Dongfeng Race Team eindigen. Dan zouden ze de overallzege van deze twaalfde editie van de Volvo Ocean Race zo goed als veilig te stellen. Dat lukt met MAPFRE als vierde en Team Brunel als vijfde in Lorient. Dongfeng Race Team werd zelfs zevende.

De boten gaan nu kort in onderhoud voor de SCA havenrace aanstaande zondag. Op dinsdag 16 juni klinkt het startschot voor de allerlaatste etappe richting Göteborg, via de 24-uur durende pit-stop in Den Haag. (Nauticlink, Team SCA, Volvo Ocean Race)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X