Informatie voor de watersporter

Schaaldierafval antifouling van Universiteit Gent in testfase op boot Belgische vertrekker

Gent, Oostende – Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een duurzame beschermlaag voor boten ontwikkeld op basis van gerecyclede afval van schaaldieren. Het nieuwe materiaal wordt vanaf 8 juli getest tijdens een zeiltocht rond de wereld.

De beschermlaag bestaat uit chitosan, een biogebaseerde component die gemaakt wordt uit afval van schaaldieren. Van nature uit heeft de stof een beschermende werking tegen schimmels en bacteriën. Professor Chris Stevens (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent) en zijn team modificeerden het materiaal totdat het extra beschermend werd. Zo zou de stof in staat moeten zijn om op de romp van de zeilboot de aangroei van mosselen, algen en zeepokken tegen te gaan.

Zeiltocht rond de wereld
De beschermlaag is aangebracht op een gedeelte van de zeilboot van zeiler Erik Kiekens, die op 8 juli in Oostende vertrekt voor een zeiltocht rond de wereld, onder de naam Sailing Le Grand Bleu. Tijdens de tocht zal moeten blijken of het chitosanderivaat voldoende beschermend werkt tegen de aangroei van mosselen, algen, zeepokken enzovoort. (engineersonline.nl, www.sailinglegrandbleu.com, De Ingenieur)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht