Informatie voor de watersporter

Scheepvaartmuseum reageert op kritiek kwaliteit restauratie Koningssloep

Amsterdam – Bij het Scheepvaartmuseum is de koningssloep na lange tijd weer te bewonderen. Te midden van lovende reacties klonk er echter ook kritiek. De sloep zou niet goed gerestaureerd zijn.

Na een afwezigheid van ruim acht jaar is de koningssloep sinds vorige week weer voor het publiek te bewonderen. Restauratie was volgens Elizabeth Spits, conservator bij het Scheepvaartmuseum, pure noodzaak. ‘Alleen al om ervoor te zorgen dat de sloep niet uit elkaar zou vallen,’ vertelt Spits.

Afgelopen maandag besloot Jan Coens, jachtschilder van beroep, na het zien van de sloep op hoge poten een brief te schrijven naar de Volkskrant. Kleurverschillen in het bladgoud, slecht aangesloten schilderwerk, de zij-ornamenten die volledig onbetast bleven. ‘Broddelwerk’ noemde Coens het. Elizabeth Spits benadrukt in haar reactie daarop: ‘Onze intentie was nooit om de hele sloep een complete make-over te geven. Je moet niet alle imperfecties willen verwijderen. Vergelijk het met de Nachtwacht. Die schilder je toch ook niet over? Dit is onze Nachtwacht.’ (Het Parool)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht