SEFF organiseert 18 september de 'Frisian E-Performance Challenge', een 40 kilometer race tussen elektrisch aangedreven produktieboten

PERSBERICHT
Grou – Op zondag 18 september wordt in Sneek het startschot gegeven voor de Frisian E-Performance Challenge. Op die dag zullen werven uit heel Nederland hun best varende elektrisch aangedreven boten inzetten om zo snel mogelijk een route van 40 km door Friesland af te leggen. Daarmee worden snelheid en actieradius van de boten op de proef gesteld. De 10 best presterende boten winnen gratis plaatsen op de beurzen Boot Holland en HISWA en nemen in een aparte klasse deel aan de Dong Energy Solar Challenge in 2012. Initiatiefnemer is SEFF, de Friese stichting elektrisch varen.
Elektrisch Varen zit de laatste jaren flink in de lift. Steeds meer werven bieden elektrisch aangedreven versies van hun boten aan, of ontwikkelen nieuwe elektrische boten. De twee meest voorkomende vragen van watersporters bij elektrisch varen zijn:
• Hoe lang kan ik varen?
• Heeft zo’n boot een beetje “power”?
Om juist deze vragen overtuigend te beantwoorden organiseert SEFF de Frisian E-Performance Challenge (FE-PC), een wedstrijd om de prestaties van elektrische boten aan het grote publiek te laten zien, en daarmee de elektrisch varen branche in de schijnwerpers te zetten. De wedstrijd heeft als doel zo snel mogelijk een traject van 40 km te varen. Omdat er veel verschillende boten deelnemen wordt de gemeten tijd gecorrigeerd met de rompsnelheid van de betreffende boot. Die rompsnelheid is weer gerelateerd is aan de lengte op de waterlijn. Kleine boten kunnen daardoor vergeleken worden met grotere. Belangrijk is enerzijds dat de boten efficiënt varen, dus zuinig omgaan met energie, en anderzijds dat ze bij een stevige snelheid voldoende actieradius hebben. Dát is de ultieme elektrisch varen uitdaging!
Het is niet de bedoeling dat er allerlei experimentele boten aan de start verschijnen, die sterk afwijken van wat er op de markt te koop is. De eis is dat de boten gewoon in de prijslijst van de werven staan, dus te koop zijn voor het grote publiek. De boten moeten daarbij minimaal een CE-D certificering voor 5 personen hebben.
De wedstrijd start op 18 september om 12.00 u. bij de Waterpoort in Sneek. Vanaf daar voert het parcours via de Woudvaart en Witte Brekken naar de Langweerder Wielen, dan via het Koevordermeer en de Jeltesloot naar Woudsend, vervolgens over het Heegermeer en de Fluessen en via Heeg en IJlst terug naar de startplaats in Sneek. De verwachting is dat de boten daar tussen 16.00 en 17.00 u. zullen finishen. Bezoekers kunnen de boten voor de start en na de race bij de Waterpoort uitgebreid bekijken, de toegang is gratis. Vlakbij is voldoende parkeerruimte.
De 10 best presterende boten zullen te zien zijn op de Paviljoen Elektrisch Varen op Boot Holland (Leeuwarden, 10 t/m 15 februari 2012) en op de HISWA Amsterdam Boat Show (6 t/m 11 maart). Ook zullen deze tien boten in een aparte klasse deelnemen aan de Dong Energy Solar Challenge, de zonneboot race die 8 t/m 14 juli 2012 in Friesland wordt gehouden.
Meer informatie www.seff.nu

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X