Informatie voor de watersporter

Selectie drie man Team Brunel nu al bekend en drie talenten maken later nog kans op deelname Volvo Ocean Race

PERSBERICHT
Enkhuizen – Vanmorgen om 9 uur belde Team Brunel-schipper Bouwe Bekking zeven talenten met de mededeling dat ze mee mogen naar Lanzarote. Drie van hen vliegen naar Lanzarote om daar aan het trainingsprogramma deel te nemen. Een drietal zeilers mag zich tijdens de overtocht van Southampton naar het Canarische Eiland verder bewijzen. Feike Essink krijgt de kans om zijn kwaliteiten als Onboard Reporter aan te tonen.
Bouwe Bekking zegt aangenaam verrast te zijn over de uitkomst van de selectie. ‘Ik had mijn vetorecht niet nodig, want we waren het unaniem eens over de keuze. Die is in samenwerking met Brunel, Schouten Global en Bergman Clinics tot stand gekomen. Het is interessant om te zien dat de fitste jongens tevens hoog scoorden op het gebied van team-, talent- en persoonlijke ontwikkeling.” De drie uitverkorenen zijn Pieter-Jan Postma (NED, 33), Rokas Milevicius (Litouwen, 27) en Louis Balcaen (BEL, 25).
Zij krijgen de uitnodiging om met team Brunel van Engeland naar Lanzarote te varen. Bekking: ‘Zij hebben de belangrijke, eerste stap gezet. De volgende fase breekt nu aan: hoe zullen zij aan boord presteren, zich ontwikkelen en gedragen binnen teamverband. De tijd zal het leren.”
Pieter-Jan Postma beschikt over een indrukwekkende staat van dienst, maar zeilde die voornamelijk in de eenpersoons Finn bij elkaar. Tweemaal won hij zilver bij het WK in deze olympische klasse. Bij de Spelen van 2012 lag hij in de afsluitende medal race kort op gouden koers, waarna het toch de ondankbare vierde plek werd.
Rokas Milevicius vond zijn weg in het zeezeilen vooral via het Litouwen 1.000 jaar Odyssey-project en Team S/Y Ambersail. Beide campagnes voeren met een Volvo Open 60. Met Ambersail nam Milevicius in 2012 deel aan de Sydney Hobart Race. Tussendoor wist hij zich in de Laser Standard zonder enige begeleiding te plaatsen voor London 2012. Vorig seizoen maakte hij deel uit van het Balkan Volvo Ocean Race-team.
Als zeiler en triatlonatleet kwamLouis Balcaen tijdens de selectiedagen van Team Brunel als fitste uit de conditietest. In zijn zeilcarrière won hij de Maxi Yacht Rolex Cup in de Super Maxi-klasse en finishte de Rolex Fastnet Race als derde in de IRC1. Verder nam Balcaen deel aan wereldkampioenschappen in de Swan 45, ORC en Melges 24. In het Caribische gebied zeilde de Belg de Carib 600.
Drie extra kansen
Robert Stanjek (GER, 32), Timo Hagoort (NED) en Gregor Vlasblom (NED, 27) vliegen naar Lanzarote. Daar krijgen ze de kans om Bekking en zijn selectiepartners te overtuigen van hun toegevoegde waarde voor Team Brunel.
De Duitse Zeiler van het Jaar 2012 Robert Stanjek verdiende zijn sporen in het topzeilen vooral met zijn olympische carrière. In de Star werd hij zowel in 2005 als in 2008 Europees kampioen. In 2011 pakte hij zilver bij het WK en bij de Olympische Spelen van 2012 finishte Stanjek als zesde. Als zeezeiler deed hij ondermeer ervaring op met de Nord Stream Race en als schipper in de Fastnet Race.
Marinier Timo Hagoort zet zijn Finn voorlopig in de stalling om met Team Brunel aan de Volvo Ocean Race 2014-15 deel te kunnen nemen. Hagoort richtte zich sinds 2012 fulltime op zijn campagne voor de Spelen van 2016. Daarvoor verliet hij de marine, waar hij waardevolle kennis en ervaring opdeed op het gebied van oceanografie, meteorologie, navigatie en communicatie. Hagoort leerde de fijne kneepjes van het ‘grote boten’ zeilen aan boord van diverse jachten. Hij nam onder andere deel aan een Trans-Atlantische Oceaanrace en de WK TP52.
Gregor Vlasblom reist al jaren tussen Europa en het zuidelijk halfrond om zijn wedstrijdprogramma af te werken. Vlasblom is met name actief in de Farr 40-, Swan 45-, Melges 32- en J-Class-klassen. In 2013 werd hij met Team Duvel wereldkampioen in de Swan 45. In 2010 won hij met Team DrsX NL de Europese titel in de X35-klasse. Verder schreef de marketingman meerdere malen de North Sea Regatta op zijn naam.
Onboard Reporter
De 28-jarige Feike Essink wist zich sinds 2005 te bekwamen in het mediavak. Hij begon zijn loopbaan als cameraman. Later werkte Essink als presentator, eindredacteur/technicus bij SBS Broadcasting en als producer bij RTL short form lab. Vorig seizoen besloot hij alles op alles te zetten om als fervent amateurzeiler zijn droombaan als Onboard Reporter te bemachtigen. Zo maakte hij als PR-man van Team Delft Challenge een miniserie tijdens de Tour de France à la Voile 2013, wat hem de overall mediaprijs opleverde.
Bekking: ‘Feike krijgt de kans om zijn talenten als Onboard Reporter te laten zien. Zijn kennis en enthousiasme zijn tot dusver indrukwekkend, maar we willen zien of hij aan boord ook presteert.”
Jeugd met ambitie
De jonge Belg Ken Mortelmans (18) krijgt een unieke kans om zich voor te bereiden op zijn ambitie op de lange termijn. Bekking: ‘Hij wil met een jeugdteam aan de Volvo Ocean Race 2017-18 deelnemen. Hij krijgt van ons de gelegenheid om zoveel mogelijk te leren als lid van onze walploeg.”
Meer informatie www.teamsailingholland.com en www.teambrunel.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht