Informatie voor de watersporter

Skûtsje ‘De Verwisseling’ bereikt in de Strontrace 2018 keerpunt in Warmond weer als eerste

Warmond – De Verwisseling bereikt in de Strontrace het keerpunt in Warmond weer als eerste, net als vorig jaar. Daar zal de ‘keermeester’ en zijn rechterhand schipper Bas Krom en zijn opvarenden een oorlam aanbieden. Wel verdiend, want voorbij Lisse zou het skûtsje zowat om zijn gegaan, zo hard ging het… De strontzakken (tegenwoordig met kunstmest) worden gelost aan de kade bij het theehuis van park Groot Leerust. De bloembollen worden aan boord genomen en vanwege het lustrumjaar wordt de terugreis na een verplichte stop van twee uur weer aanvaard.

Na de verplichte rust aan het begin van Zijkanaal-C lagen De Eenvoud, De Verwisseling en de Zes gebroeders vanochtend nog dicht bij elkaar. Op de voet gevolgd door de Westenwind. De aanloop naar de Klolksluis in Spaarndam bleek echter door de toenemende wind nog vrij lastig. Als eerste konden de Verwisseling en de Zes Gebroeders schutten en maakten daarmee een verschil t.o.v. de achtervolgers. Verderop richting Warmond was de Verwisseling in staat om het verschil met de Zes Gebroeders steeds iets groter te maken

De Verwisseling is in 1925 bij Oebeles van der Werff in Drachten gebouwd, vaart de Strontrace sinds 2013 en heeft de wedstrijd vanaf 2014 al vier maal achterelkaar gewonnen. De Zes Gebroeders van schipper Marten Visser lijkt op de tweede plaats te liggen. Zoals het er nu naar uitziet zal de reis terug met de stevige westnoordwesten wind een zware tocht voor ‘bikkels’ worden. De verwachting is dat dit dankzij die wind wel snel zal gaan, zodat het eerste schip al in de loop van de nacht wordt terugverwacht in Workum. (Nauticlink, Strontrace Track & Trace)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht