Informatie voor de watersporter

Solozeiler François Gabart met trimaran Macif vertrokken voor aanval op noordatlantisch record van 5 dagen

New York – Na een maand wachten op een gunstig weervenster is de Franse solozeiler François Gabart met de maxi trimaran Macif van 30 meter vanacht zijn aanval gestart op het noordtransatlantisch record New York – Lizard Point. Sinds drie jaar staat dit op naam van zijn landgenoot Joyon met 5 dagen, 2 uur, 56 minuten en 10 seconden. Dat wil zeggen dat Gabart de finishlijn moet bereiken voor donderdag 7 juli 5 uur, 14 mn, 55 sec.

foto Yann Riou / MACIF
foto Yann Riou / MACIF

De vooruitzichten zijn gunstig met uitzondering van de eerste 24 uur, waarvoor onstabiele omstandigheden gelden en die daardoor bepalend kunnen zijn voor het succes. Gabart gokt erop voor het front uit van een grote depressie op de oceaan ‘meegezogen’ te worden. De vraag blijft hoe snel de depressie zich zal verplaatsen.

Gabart is donderdag pas naar New York gevlogen, waar een deel van zijn team de boot heeft voorbereid. Na ruim een maand gewacht te hebben voelt de solozeiler zich naar eigen zeggen als een voetballer, die na een maand niet gespeeld te hebben in de 75-ste minuut het veld op moet. “Het gaat erom dan meteen scherp te zijn…” (Nauticlink, www.francoisgabart.com, www.macifcourseaularge.com, tracker recordpoging)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht