Informatie voor de watersporter

Tegen de stroom in dromen, denken en doen

Obsessief moeten dromen van prachtige boten? Je zou d’r maar last van hebben. Iedereen kan de kwaal zomaar oplopen na een onschuldig beursbezoekje. Boot Düsseldorf, de Belgian Boatshow, Boot Holland, of de Hiswa. Zo’n serie watersportbeurzen is een vruchtbare voedingsbodem voor hebberigheid. En dan komt er een moment om alles op een rij te zetten: de droomboot, hypotheek, het huwelijk, kinderen, ouwe sok, levensstijl, crisis en perspectieven. We helpen u even.

Small is beautifull. Waarom dacht u, dat die superjachten een bijboot hebben? Met name om de eigenaar, nog eens even alleen te laten varen. Om nog eens écht te kunnen genieten. Op de vlucht voor de saaiheid en de eenzaamheid van het achterdek met de maitresse in de jacuzzi en de bemanning loerend achter de ruiten. Alsof dát leuk is… Nee, het leukste schijnt eigenlijk zo’n klein bootje te zijn, dat heel direct stuurt, en waarin je met je billen het water raakt. Een eigenaar van een superjacht vertelde me laatst, dat ‘m dat nu het einde leek. Hij droomde er wel eens van.

Want boten laten je gemakkelijk een beetje fantaseren over de werkelijkheid. Je vaart op De Kaag, en ziet niet Kaageiland, maar Polynesië voor je opdoemen. Heb je meteen een fiks avontuur te pakken, zo in je uppie op de Pacific! Vertel thuis echter maar niets over zo’n tocht, ze zouden zich onnodig zorgen over u kunnen gaan maken. ’t Is uw geheim.Sommige fantastische dromen kunnen echt haaks op de realiteit staan. Ik las in een optimistisch persbericht van 9 februari van jachtbouwer Linssen, dat ze daar nu ‘veel aandacht besteden aan het kleinere segment. Anticyclisch ondernemen ligt ons wel…’. Anticyclisch ondernemen…? Dank je de koekoek! Als je dat vijf of tien jaar geleden had gezegd en gedaan, petje af. Maar middenin de crisis je focus richten op kleinere boten, betekent gewoon dat je de krimpende markt volgt, en je lekker met de stroom meezwemt. Dream on!

Nee, dan René Baldewijns, die met zijn amfibidiver kampioen van Vlaanderen tegen de stroom in zwemmen is. Onder het motto ‘waarom gewoon, als het ook anders kan?’ lijdt hij met plezier aan het MAAK-virus, al opgelopen bij z’n geboorte. Soms gaat het er heftig aan toe: “Dan heb ik zoiets van ‘Nu wil ik iets maken, weet niet hoe het heet, weet niet hoe het eruitziet…, maar ik moetiets maken” . Wat die man zo al niet op z’n naam heeft gezet! Het varieert van kanaaloversteken in een wegwerp opblaasbootje, tot het bouwen van de allervreemdse vaartuigen, en duikklokken. Dat de mensen er maar lacherig over doen, deert hem totaal niet. René, voor wie elke boot al te gewoon is, zwemt onverdroten verder tegen de stroom in. Een permanent ‘anti-cyclische’ ervaring, die hij op uitnodiging graag met u wil delen. Hij haalt er beurzen en evenementen mee. Tegendraads opereren kan kennelijk tot onvermoed geluk leiden.

Je bent jaren bezig, oogst tegenslag na tegenslag en blijft toch maar doormalen tegen de stroom in. Wüst en Tuitert deden niet anders. Ze bleven tegelijk in hun eigen succes geloven, hadden daar veel voor over en kwamen zo aan het eind van de rit inderdaad met goud in hun handen te staan. Het gevoel van de geboren ondernemer. Zo simpel is dat. Anders gezegd: mocht u nu even de middelen missen, zet de boot niet overboord! Pak het anticyclisch aan en geloof meer in uw droom dan ooit.

De benodigde flappen altijd met groot gemak maar op tafel kunnen leggen, schijnt op de duur toch ook niet de meeste voldoening te geven. Welnee, prent u in dat de crisis u gewoon een doel rijker maakt. En hoe langer het duurt, dat u uw droom verwezenlijkt, hoe groter straks de lol van ‘de heb’. Ja, bent u daar nog? ’t Is maar even anticyclisch doorgedacht. Want tegen de stroom in dromen, denken en doen is een sport op zich. Vraag ’t Mark of Ireen. Je hebt er wat aan.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,

schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht