Informatie voor de watersporter

Transat staat vrijdag storm te wachten, drie uitvallers na drie dagen racen


Thomas Coville – Op 9 mijl na een dagrecord met een gemiddelde
van 28 knopen

Plymouth (Engeland) – Van de 24 gestarte deelnemers zijn er na drie dagen varen nog 21 in de race. De ‘Transat’ van Engeland naar Amerika, die teruggaat tot 1960 doet zijn naam als zware solorace eer aan, met name op het gebied van de navigatie en de onvoorspelbaarheid van depressies op deze route.

Uitvallers zijn Josse (Imoca), Le Roux (Multi 50) en Sorel (Class 40). De laatste is op klaarlichte dag in aanvaring gekomen met een vrachtschip. ‘Ik had ‘m gewoon niet gezien’. Josse heeft bij een foute zeilmanoeuvre z’n grootzeil onherstelbaar beschadigd en Le Roux is met één van z’n drijvers op een UFO (Unidentified Floating Object) gevaren. Beste vrouw is Isabelle Joschke, op de vijfde plaats in de Class 40.

Voor vrijdag staat een diepe depressie op het programma. De grootste Ultimes (maxi trimarans) hebben als enige voor de meest (zeer) zuidelijke route gekozen. Ze gaan hard, heel hard. Thomas Coville (Sodebo) heeft met 673 mijl in 24 uur op negen mijl na het werelddagrecord verbroken. Een gemiddelde van 28 knopen!

De twee monohulls vloten en de Multi 50 catamarans varen veel noordelijker. De diepe depressie zal vrijdagochtend waarschijnlijk vooral de IMOCA’s en Multi 50’s treffen, terwijl de Class 40 de dans grotendeels kan ontspringen.

Een bijzondere deelnemer is Loïc Peyron die is gestart met dezelfde Pen Duick II, als waarmee Eric Tabarly de wedstrijd in 1964 heeft gewonnen. En ook zónder elektronica aan boord. Om nog eens terug te gaan naar zijn eerste solo-avonturen en uit eerbetoon voor de tweevoudig kampioen van de voormalige OSTAR. (Nauticlink, Transat bakerly en de live posities)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht