Twee historische deelnemers aan vijftigste 24 Uurs Zeilrace

PERSBERICHT
Medemblik – De organisatie van de vijftigste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace spoorde deze winter twee historische jachten op. Het gaat om de Starnakel en de Salacia. Eerstgenoemde won de ‘try-out’ editie in 1950 en de Salacia ging de geschiedenisboeken in als winnaar van de allereerste, officiële 24 Uurs Zeilrace in 1965. De online inschrijving voor de jubileumrace op 22 en 23 augustus 2014 is vanaf 1 mei geopend.
‘Als alles goed gaat, zullen beide schepen meedoen aan de 50ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace”, aldus Dinand de Ridder, voorzitter van het organisatiecomité.
De 10,6 meter lange Starnakel (1949) is een door Hitters Proost gebouwde torensloep uit cortenstaal, naar het ontwerp van Baron van Hoëvell. Het was schipper C.H. Kaars Sypestein die in 1950 de oude dame naar de overwinning zeilde. Van de 22 deelnemers haalden slechts 2 teams de finish wegens windgebrek, waarna de race door de organisatie als mislukt werd beschouwd. Inmiddels is de Starnakel eigendom van de 21-jarige student Scheepswerktuigkunde Marco van der Werf. Het jacht wordt momenteel gerestaureerd met het oog op deelname aan de 50ste editie.
Het vervolg van de 24 Uurs Zeilrace kwam pas in 1965. Schipper L.R. Weisfeld wist toen met zijn 9,50 meter lange Salacia uit 1959 een afstand van 113,3 zeemijlen af te leggen. Daarmee pakte hij de eindzege. De Salacia (Godin van het zoute water) is een stalen Brabantklasse zeilkruiser, ontworpen door Alan H. Buchanan. Tegenwoordig is de heer H. Van Staveren de trotse eigenaar.
‘We gaan ons uiterste best doen om van de 50ste editie een waar feestje te maken. Naast de historie hoort daar natuurlijk ook veel gezelligheid op de kade bij”, benadrukt De Ridder. Inschrijven kan vanaf 1 mei via de website.
Meer informatie www.deltalloyd24uurszeilrace.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X