Informatie voor de watersporter

Twee kilometer lange giga slibput van 50 meter diep in Markermeer om water weer helder te krijgen

Lelystad – Natuurmonumenten krijgt 15 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om het project ‘Marker Wadden’ te ontwikkelen. De ingreep moet nieuw leven blazen in het troebele Markermeer. Bureau Deltares bedacht een slibvangput. Nieuwe eilandjes en aangelegd moeras moeten nieuw leven aantrekken. Met tienduizend hectare gaat het om het grootste natuurontwikkelingsproject van ons land.

Langs de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad komt een gevarieerd landschap met zandplaten, wilgenbossen, moeras en stukken open water. Nieuwe bewoners daar worden de krooneend, zwarte ooievaar, zee- en visarend. Maar eerst moet het slib weg. Daarna, als de slibformule werkt, kan half Nederland er zwemmen, varen, vissen en zonnen.

Om het slib weg te krijgen wordt binnenkort begonnen aan het graven van een put van twee kilometer lang en vierhonderd meter breed. De put komt dwars op de (Zuid-Westen) wind te liggen in het noordoostelijke deel van het Markermeer. De maximale diepte van de put wordt vijftig meter. (GeoPersdienst)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht