Vaarbewijs voor iedereen moet volgens schippersvereniging Schuttevaer veiligheid vergroten

THOLEN – Voor alle boten in de recreatievaart zou een vaarbewijs gehaald moeten worden. Daarmee kan de veiligheid op het water worden vergroot. Daar pleit de schippersvereniging Schuttevaer voor. Nu is een vaarbewijs pas verplicht als een boot langer is dan 15 meter.

De schippersvereniging zegt dat naar aanleiding van het ongeluk, gisteren op het Kanaal door Zuid-Beveland. Daar kwamen een man een vrouw uit Hulst om het leven toen hun boot werd overvaren door een gastanker.

Niet gevaarlijk
Volgens Lisette Booij van de Koninklijke Schuttevaer wordt het Kanaal door Zuid-Beveland niet als gevaarlijke vaarroute gezien. “Het Kanaal door Zuid-Beveland is een recht stuk vaarweg en daardoor overzichtelijk.” Volgens Booij is het ongeluk van gisteren tragisch en kan het altijd gebeuren. Volgens Schuttevaer was toen sprake van een samenloop van omstandigheden, maar kan in het algemeen de veiligheid beter. (Omroep Zeeland, ‘Houd op het water rekening met elkaar’- Reformatorisch Dagblad)

1 Bericht

  • Henk Ilbrink

    9 jaar geleden / 13 augustus 2013 om 19:19 uur

    Zou wel een goede maatregel zijn. Al blijven veel dingen in praktijk onduidelijk. Heb zelf sinds een paar jaar een vaarbewijs en heb ca 200 uren gevaren in Friesland, Groningen en Drenthe. Verleden week ging het bijna mis. Op het pikmeer, waar het prinses Margrietkanal kruist was het zo druk met grote en kleine (zeilschepen) die kriskras door elkaar heen varen door- dwars- en naast de vaargeul bewogen dat het bijna onmogelijk is om alle schepen in de gaten te houden. Ik was zo gefixeerd op een aantal schepen waar ik mee te maken kon krijgen dat ik een, volgens mij wel veel te hard varend, containerschip van meer dan 100 meter niet had zien aankomen. Misschien wat meer praktijkgerichte zaken in de cursus en op drukke punten de max snelheid van grote schepen beperken in het seizoen. Ik heb de schrik van mn leven gehad. Scheelde misschien 30 meter. Is erg weinig!!!!

Berichtensectie gesloten.