windverwachting

Van 21 – 24 juli trekken 200 historische schepen door Friesland onder het motto 'De Boat Giet Oan'

PERSBERICHT
Leeuwarden – Van 21 t/m 24 juli 2011 staat Friesland in het teken van “De Boat Giet Oan”. Een uniek vaarspektakel waaraan 200 historische schepen meedoen. De schepen varen zaterdag 23 juli als één lint van Sneek naar Leeuwarden. Rond de vaartocht is er een aantrekkelijk cultureel programma in beide steden. Verwacht wordt dat dit evenement meer dan 100.000 toeschouwers zal trekken. Hiermee wordt het voor zowel de deelnemers als toeschouwers een onvergetelijke belevenis.
De Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB) heeft dit jaar voor haar jaarlijkse bijeenkomst Friesland uitgekozen. Er varen maar liefst 200 historische schepen mee, waarvan een aantal buitenlandse schepen. En voor het eerst samen: de vier pas gebouwde houten replica’s zoals de Paling en de Wierumer Aak.
Fantastisch gezicht
Op zaterdag 23 juli varen de schepen over verschillende routes (Middelseerûte en de Staandemastroute) van Sneek naar Leeuwarden. Een fantastisch gezicht op zowel de Zwette die loopt langs dorpen als Scharnegoutum, Dearsum en Easterwierum als via de Meinesleat en de Wergeaster feart langs aantrekkelijke watersportplaatsen zoals Terherne, Akkrum en Grou. Bezoekers kunnen in deze plaatsen de schepen goed voorbij zien varen. In een extra bijlage van de Leeuwarder Courant staan de schepen beschreven en ze zijn op nummer herkenbaar voor de bezoekers. 400 passagiers krijgen via de Leeuwarder Courant de mogelijkheid om mee te varen.
Historisch schouwspel in IJlst en Sneek
Voorafgaand aan de tocht belooft de ontvangst in IJlst en waterstad Sneek ook een geweldige happening te worden. Het publiek wordt niet alleen getrakteerd op culturele activiteiten en een historisch schouwspel, maar vermaakt zich ook met een programma waarin de geschiedenis van de (beroeps)scheepvaart centraal staat. Veel schepen zijn te bezichtigen, zo kunnen liefhebbers bijvoorbeeld een kijkje nemen in de machinekamers. In Sneek zijn er tal van stands die in het teken van de ambachten, die horen bij de geschiedenis van de scheepvaart.
Vloot in Leeuwarden
Na de spectaculaire binnenkomst op zaterdagmiddag ligt de hele vloot te pronken vanaf de Prinsentuin, via de Museumhaven tot aan de Emmakade. Ook in de Friese hoofdstad staat het bol van de activiteiten. Overal is muziek, op de wal en op de schepen. Er is een ringrijderij met paard en wagen op de Willemskade. Voor de sportievelingen wordt in de Prinsentuin een mega survivalbaan gebouwd.
Speciale edities
Speciaal voor dit evenement is de juli uitgave van de Moanne geheel gewijd aan de Zwette, de oude slenk van de Middelzee en de oudste trekvaart van Friesland. Er is aandacht voor de geschiedenis tot interviews met de huidige aanwonenden. De Leeuwarder Courant geeft donderdag 21 juli een special uit over de schepen die deelnemen, het programma en andere nuttige informatie.
Meer informatie op www.deboadskipper.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X