Informatie voor de watersporter
IJ Amsterdam

Varen door de polders: vaarroute van Durgerdam naar Uitdam

De vaarroute van gisteren leidde ons naar Durgerdam. Als we hier in de ochtend over de dijk lopen, zien we aan de ene kant het water en aan de andere kant een prachtige polder met talloze kleine slootjes. Vandaag gaan we varen door een van de mooiste polders van Nederland, maar de vaarroute leidt ons eerst naar Amsterdam.

We verlaten de ankerplek van Durgerdam en starten onze tocht richting de hoofdstad. We varen een flink stuk over het IJ en daar gelden strenge regels. Dat moet ook wel, want hier vaart flink wat beroepsvaart en dat gaat op hoge snelheid.

Eerst passeren we de Schellingwouderbrug. Aan stuurboord ligt een keur aan schepen die bewoond zijn. Een dorp op het water met stadsnomaden en yuppen door elkaar. We naderen de Oranjesluizen. Een flink complex met vier kolken. Wij vallen onder SPORT, wat ook geheel terecht is natuurlijk. Als ‘sporters’ mogen we tussen de speciale, lage wachtsteigers liggen. Hier is ook een knop om met de brugwachter te communiceren. 

Marifooncontact 

We mogen Amsterdam passeren zonder marifoon. Maar het is beter om er wel een aan boord te hebben. Zo kun je horen wat andere schepen gaan doen. Je kunt de havendienst laten weten wat jouw plannen zijn. En de marifoon is een belangrijk veiligheidsmiddel. Zoals gezegd is er veel beroepsvaart op het IJ. Mocht je tijdens de vaarroute motorpech krijgen, dan kun je de havendienst hiervan op de hoogte brengen en die kan het verkeer stilleggen. 

Kijk op https://www.portofamsterdam.com/nl/scheepvaart/marifoonkanalen voor meer informatie over de marifoonkanalen.

Fietspad

Voor ons is het van belang om goed de stuurboordwal te houden. We varen tussen de grote rode boeien en de kleine rode boeien, net buiten de vaargeul. Kijk om je heen, naar tegenliggers, maar vooral naar oplopers. Amsterdam is prachtig vanaf het water, dus probeer ook te genieten. We naderen het station en de Sixhaven. Na de Sixhaven is de ingang van het Noord-Hollands Kanaal. Wij varen nog even verder over het IJ en passeren het Eye filmmuseum en de Oude Houthaven. Bij een eerdere vaarroute gingen we hier Amsterdam in. Dit keer blijven we aan de noordkant van het water en gaan we een kopje koffie drinken in Noord bij de NDSM-werf. De beste plek om aan te leggen is aan de passantensteiger van de jachthaven. Loetje is open vanaf 10:00. We kunnen ook even de benen strekken, dan lopen we een stukje terug. Carrolls place heeft lekkere broodjes. Pllek is open vanaf 9:30 en staat garant voor de heerlijke hippe Amsterdam Noord-sfeer. 

Na de koffie in Noord varen we door tot Zijkanaal G. Hier gaan we stuurboord uit. Het vaarwater wordt nu wat rustiger. We passeren de Dr. J.M. den Uylbrug en als het water zich splitst duiken wij de woonwijk van Zaandam in aan stuurboord. We nemen de Hanenpadsloot en op de volgende kruising gaan we rechtdoor, naar de handbediende Hanenpadsluis. Voor de bediening moeten we het volgende nummer bellen: 06-15228365. Bellen moet 24 uur van tevoren. 

We zijn inmiddels in een totaal andere wereld beland. Voeren we zojuist nog in een wereldhaven met brede kanalen, allerlei industrie en schepen die constant golven veroorzaken, nu varen we door een smalle vaart langs tuinen en geveltjes. We gaan onder de brede Wibautstraat door en blijven op de Hanenpadsloot tot we op een splitsing komen waar we bakboord uit gaan, de Gouw op. 

Boodschappen inslaan bij Appie

Vlak voor de brug onder de A7 door is een Albert Heijn XL, hier moeten we even stevig inslaan want al zitten we midden in de randstad onder de rook van Amsterdam, we duiken ook de natuur in en daar is weinig horeca. Met genoeg proviand aan boord vervolgen we de vaarroute richting de polders. 

Al snel na de A7-brug komt er een spoorbrug in beeld. Vlak voor de spoorbrug slaan we af naar stuurboord. We varen nu een stuk naast het spoor tot we eerst onder de A8 door gaan en daarna opnieuw onder de A7 snelweg. 

Vaarroute door de polders

Opeens zijn in een typisch Noord-Hollands polderlandschap, het Oostzanerveld, gekomen met brede sloten en kleine perceeltjes die alleen via het water bereikbaar zijn. De route buigt wat af naar stuurboord en we gaan onder de voetgangersbrug door. Dan komen we op de Reef en gaan we stuurboord uit naar het zuiden. De Klaas Wannersloot brengt ons bij de brug van het lintdorp Noordeinde. 

We duiken snel de weilanden weer in en op de Ringvaart gaan we stuurboord uit. We gaan helemaal rond de zuidkant van het recreatiegebied Twiske. Om van de Zuidwestplas bij de Geijenbreek te komen, gaan we weer door een sluisje. Het plasje Geijenbreek gaat over in de Kerkebreek. Aan dit plasje ligt het dorp Landsmeer. Wie een plekje vindt en naar het centrum loopt, kan daar een terrasje vinden om te lunchen. Maar we kunnen ook een lekkere boterham aan boord smeren.

Door de weilanden

We vervolgen de vaarroute door de polders en gaan de hoek om. We varen nu weer naar het noorden. Na de loopbrug over het water houden we stuurboord aan. Via een smal watertje en een brug gaan we door Den Ilp naar het Ilperveld. We kunnen een eigen route kiezen tussen de weilanden door. Maar als we het hoofdwater volgen, komen we weer op een Gouw: de Nieuwe Gouw. Vervolgens gaan we op de kruising met de Banscheiding bakboord uit.

Waar de Banscheiding iets afbuigt naar het noorden gaan wij rechtdoor. Zo komen we bij een bruggetje dat ons toegang geeft tot het Noord-Hollands Kanaal. We gaan bakboord uit, naar het noorden, maar na de lichte knik in het kanaal duiken we opnieuw onder de weg door, de vaarroute leidt ons weer de polders in. Na de Gouwsloot komen we op de Begsloot waarop de Nieuwe Vaart ons naar het kleine meertje De Leek leidt. 

We kunnen een rondje maken op De Leek, al was het maar omdat het vaarwater hier weer even wat ruimer is. Maar onze route begint aan het begin van het meertje aan stuurboord. We gaan Het Dee op naar het zuiden en al slingerend komen we uit in Broek in Waterland. Het Dee komt uit op het Havenrak. In Broek in Waterland zijn diverse restaurants, ze zijn niet altijd open maar er is ook een snackbar en daar doe je altijd goede zaken. 

Na het eten varen we in zuidoostelijke richting naar de Broekervaart waar we meteen naar stuurboord afslaan de Molengouw op. Die volgen we en zo komen we op het Bozenmeertje, de Kerk AE. In de hoek van het Bozenmeertje brengt een volgende sloot ons naar de Holysloter Die bij het gehucht Holysloot. De Uitdammer Die loopt dood bij Uitdam, hier stuiten we op de dijk van het Markermeer. De dijk waar we vanmorgen op liepen en waar we uitkeken over deze unieke polder met zijn vaartjes en landjes, rietkragen en varende boeren. Dit is het einde van deze vaarroute door een van de mooiste polders van ons land.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht