‘Verbaasde’ schipper Tienpont moest via de media vernemen, dat hij door AkzoNobel aan de kant is gezet

Alicante – Simeon Tienpont is niet langer schipper van team Team AkzoNobel in de Volvo Ocean Race. Volgens de teamleiding gaat het om contractbreuk. In een eerste reactie laat de schipper weten “zeer verbaasd te zijn over het besluit, dat ik via de media moest vernemen”. Dit wordt door het verfconcern nadrukkelijk betwist. Opmerkelijk is dat Tienpont eerder op de dag al niet aan boord was toen er door alle zeven deelnemende teams een proefrace werd gevaren. Zaterdag deed Team AkzoNobel ook zonder hem mee aan de eerste ‘in-port-race’, het officiële begin van deze dertiende editie van de Volvo Ocean Race.

Toen Tienpont in 2013 nog in de 34-ste America’s Cup actief was voor Oracle Racing, is hij eerder al eens betrokken geraakt in een affaire met een juridische nasleep.

Overigens prijkt Tienpont’s naam als AkzoNobel-schipper nog altijd op de site van de Volvo Ocean Race en valt daar op het moment van de eerste ‘in-port race’ nog niets te lezen over het gedwongen vertrek van de schipper. Ook op het Twitter-account van Team AkzoNobel lezen val nog niets over de zaak te lezen.

De laatste weken is er volgens de Belgische site Clubracer veel rumoer ontstaan op sociale media rond het aanblijven van Simeon Tienpont als schipper. Het plotse vertrek van Annemieke Bes heeft hier hoogstwaarschijnlijk aan meegeholpen. De geruchtenmolen draait natuurlijk op volle toeren in Alicante, de startplaats van deze 13de Volvo Ocean Race.

Enkele teamleden zouden vannacht hebben verklaard dat als Simeon Tienpont niet opnieuw in functie wordt geplaatst er een aantal zouden stoppen. De huidige Watch Captain en Head of Boat Performance Brad Jackson (NZL) zou in staat moeten zijn om de rol van schipper op zich te nemen. (NOS, Volvo Ocean Race, Clubracer, Twitter Team AkzoNobel, Sail-World.com, Volkskrant.nl, Nauticlink)