Informatie voor de watersporter
Aan de (veilige?) haak.

Verbond maakt zich zorgen over de Quick Release-haak-regel

‘Vastzitten aan een boot die zinkt’ of ‘een trapeze-haak die je onder het zeil van een omgeslagen boot houdt’. Horror-scenario’s waar wedstrijdzeilers liever niet aan denken. Toch hangt de bemanning in klassen als de Yngling, Soling of Regenboog aan de zogenaamde stropjes. Bandjes om de enkels van de zeiler, bevestigd aan de bodem van de boot. Sneller dan hangbanden, de zeiler springt achterwaarts overboord en hangt meteen in de juiste positie. Een hangband missen en uit de boot kukelen is er niet meer bij. Maar de zeilers zitten wel vast aan de boot en als er iets mis gaat kan dat het horror-scenario zo werkelijkheid worden. Hetzelfde geldt voor trapeze-haken die onder normale omstandigheden snel los gaan maar dat misschien niet doen als ze bij een gekke crash een paar keer gedraaid zitten.


Quick Release

Nou gaat het hier vooral om een potentieel gevaar. Het is niet zo dat er elk jaar een boot afzinkt met een zeiler er aan vast. De stropjes zitten vaak met een degelijke snap shackle die in een beweging los gaat. Bovendien speelt het snel losmaken van een trapeze veel meer bij surfers en dan vooral kitesurfers. Maar de bonden gaan natuurlijk over de veiligheid. Dus staat er in de wedstrijdregels van World Sailing dat er per 1 januari 2023 een iso-gecertificeerde Quick Release trapeze haak moet zijn. (artikel 50.1(c)) Alleen het schiet nog niet zo op met deze veilige snel-losmaakbare trapezehaak. 


Zorgen

Ons eigen Watersportverbond maakt zich zorgen over drie dingen. Ten eerste dat er nog steeds geen formeel goedgekeurd harnas op de markt is. Wat het Verbond ook stoort is dat de ISO-norm niet openbaar is maar alleen tegen betaling van 64 euro kan worden gedownload. En de zeilbond wijst erop dat de regel alleen voor trapezehaken lijkt te gelden en niet voor de stropjes. Ze denken zelfs dat de regel moet worden aangepast voor de stropjes.

Dreigement

Het Verbond sluit af met een dreigement dat ze klassen-regels die haken en stropjes zonder gecertificeerde Quick Release toestaan, niet zal goedkeuren. Als klassenvoorschriftenautoriteit voor nationale klassen is het Watersportverbond daartoe gerechtigd. Dat betekent dat de heren een jaar de tijd hebben om de regel uit te breiden met de stropjes en dat er vervolgens een fabrikant deze harnassen gecertificeerd moet zien te krijgen. En dat de zeilers een nieuwe, legale haak aan de Sint moeten vragen voor het seizoen 2023. Of een nieuwe shackle voor hun stropjes.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht