windverwachting

Volvo Ocean Race begonnen aan Atlantische oversteek met slechte herinneringen

Billie Weiss / Volvo Ocean Race
Billie Weiss / Volvo Ocean Race
Alicante, Newport (VS) – Dongfeng Race Team leidt de zes boten sterke vloot na de eerste, virtuele offshore boei van de zevende etappe richting Lissabon, Portugal. Deze markeert het begin van de passage langs Nantucket Shoals ten zuiden van Nantucket Island. Het Nederlandse Team Brunel zeilt in zesde positie. De afstand tussen de Chinees/Franse koploper en Team Brunel bedraagt 5,1 nautische mijlen (nm), terwijl de top drie binnen 2,6 nm van elkaar vaart.

MAPFRE (Iker Martinez, FRA) nam vannacht de leiding over van Team SCA. Dat gebeurde terwijl ze langs de zuidkust van Martha’s Vineyard, 19 nautische mijlen (nm) ten westen van Nantucket raceten. De Spanjaarden gingen als eerste overstag richting het zuiden en lagen vervolgens vooraan. Aanvankelijk was Team SCA de meest zuidelijke boot, totdat Dongfeng verder naar het zuiden afzakte en van meer druk profiteerde. Abu Dhabi Ocean Racing en MAPFRE volgden en nemen nu respectievelijk de tweede en derde positie in. De achterblijvers Team Brunel en Team Alvimedica zeilen het meest noordelijk.

De drie boeien die de vloot langs de Nantucket Shoals leiden, eindigen bij het verkeersscheidingsstelsel van Boston (Traffic Separation Scheme, TSS). Daarna krijgen de teams nog eenmaal met Ice Limits te maken.

Hoewel de wind op dit moment rond de 12 knopen sterk is, zal die gedurende de dag naar het noordoosten draaien en toenemen tot 15-24 knopen. Vanavond neemt die weer af. Sommige boten zullen dan naar verwachting de Golfstroom bereiken/benutten, waar de zeegang ruiger wordt. Die begint in de Golf van Mexico en brengt warm water naar het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Ter hoogte van Newport bereikt de stroming een sterkte van tussen de 1,5 en 3 knopen. De vorm van de stromingsband verandert continu.

Atlantische oversteek niet zonder gevaar
Op deze dag dat de Brabantse zeezeiler Hans Horrevoets 9 jaar geleden van ABN AMRO Two viel en in de Atlantische Oceaan verdronk, is het belangrijk om stil te staan bij de gevaren van deze etappe. Met het vizier op Europa, voor velen de thuiskomst, en het volbrengen van de ronde rondom de wereld, zijn de teams zich bewust van wat deze oversteek kan brengen. “Als je naar de geschiedenis van deze etappe kijkt, zie je gebroken tuigages, een gezonken boot en iemand die zijn leven liet”, sprak Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (Deventer) voorafgaand aan de start. “We weten dat we naar Europa gaan, dus iedereen pusht hard.”

Zevenvoudig Volvo Ocean Race-deelnemer Bekking spreekt uit eigen ervaring. In 2006, zijn debuutrace als schipper, was Bekking genoodzaakt zijn boot te verlaten. Hij en zijn bemanning werden gered door nota bene ABN AMRO Two in rouw. Het is niet voor niets dat MAPFRE-schipper Iker Martinez deze zevende etappe ‘zwaar, moeilijk en gevaarlijk’ noemt. (Volvo Ocean Race)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X