Informatie voor de watersporter

Volvo Penta wint Miami Innovation Award voor geïntegreerde joystick-technologie

De prijs werd uitgereikt op de 2023 Miami International Boat Show en is een eerbetoon aan het nieuwe Joystick Docking-systeem van Volvo Penta. De technologie is gericht op een eersteklas, stressvrije dokervaring voor schippers.

De Miami Innovation Awards worden elk jaar op de Miami International Boat Show uitgereikt door de National Marine Manufacturers Association (NMMA) en Boat Writers International (BWI) en zijn een eerbetoon aan maritieme producten die de bootindustrie verder zullen ontwikkelen. Volvo Penta won een prijs in de categorie voortstuwingsapparatuur, als erkenning voor het innovatieve Joystick Docking-systeem voor Aquamatic-sterndrives met één dieselmotor.

Het Joystick Docking-systeem van Volvo Penta is een voorbeeld van het streven van de onderneming om schippers een eersteklas ervaring te bieden door middel van technologie die stress voorkomt en het plezier in het besturen van een boot vergroot. De kapitein drukt gewoon op de Docking-knop op de voet van de joystick en de manoeuvreerfuncties van de boot – sturen, versnelling, boegschroef, gashendel – worden gemakkelijk met slechts één hand bediend. Voorheen was deze technologie alleen te vinden op grotere, meermotorige schepen.

Volvo Penta is de eerste in de sector die de besturing van de dieselsterndrive integreert met de bediening van de boegschroef op één enkele dieselmotor. Het Joystick Docking systeem is energiezuinig en gebruikt slechts zoveel vermogen als nodig is.

“We zijn bijzonder trots dat we deze prestigieuze prijs hebben gewonnen op de Miami International Boat Show 2023.”, aldus Jonas Welinder, productmanager maritieme elektronica, Volvo Penta. “Ons doel met dit doksysteem is om het vertrouwen en comfortniveau van een breed scala aan schippers te vergroten, waardoor het gemakkelijker en toegankelijker wordt om het water op te gaan. Door meerdere taken te combineren in één gebruiksvriendelijk systeem, hebben we het mensen gemakkelijk gemaakt om fouten te voorkomen. Het is gewoon leuker, ontspannender en handiger om een boot aan te leggen met behulp van ons Joystick Docking-systeem.”

De toekomst in

Kapiteins kunnen Joystick Docking combineren met het Volvo Penta Glass Cockpit System, dat is geïntegreerd met Volvo Penta Auto Pilot, dat allemaal met één joystick kan worden bediend. Deze functie houdt de snelheid en koers van de boot vast met één druk op de knop. De besturing van de boot wordt vervolgens gemakkelijk en comfortabel bediend via de vingertopbediening van de joystick.

“We zijn van plan om een voortdurend evoluerende naadloze integratie van alle systemen van een schip te leveren – gekoppeld aan een toenemende connectiviteit met externe systemen en diensten,” aldus Welinder. “We hebben gemerkt dat jonge schippers zich snel aanpassen aan deze geïntegreerde systemen. Ze pikken het intuïtief op. Joystick Docking zal meer jonge mensen aantrekken om te gaan varen en nieuwe mensen het water op krijgen.”

Ervaren kapiteins zullen herkennen dat Joystick Docking een comfortabeler en soepeler vaargedrag oplevert, dankzij de functionaliteit bij lage snelheid, die soepeler schakelen en manoeuvreren mogelijk maakt. Ze kunnen zo langzaam gaan als ze willen, vooral in moeilijke omstandigheden. Indien nodig maakt het systeem snelle besturing en gemakkelijke bochten mogelijk. Het besturingssysteem beheert de aandrijfhoek en de boot kan gemakkelijk op meerdere assen draaien.

“Joystick Control haalt de stress van het aanleggen weg”, aldus Tim Murphy, jurylid voor de Miami Innovation Awards.

Joystick Control is beschikbaar voor single Volvo Penta Aquamatic sterndrive DPI installaties, of als retrofit voor bestaande Volvo Penta single DPI installaties tot 2019.

“We zijn verheugd om ons erfgoed in Scandinavisch design en innovatie te gebruiken om een echt eersteklas vaarervaring te creëren,” besloot Welinder.

Voor meer informatie: volvopenta.com (Engels)

Foto: Volvo Penta

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht