123 stickers

‘Waddencursus’ nu voor charterschippers maar straks misschien wel voor elke Wadden-watersporter

Texel – Schippers van zeilschepen moeten ambassadeurs van de wadden worden. Gewapend met kennis over de gespikkelde dieseltreinworm en de dodelijke gevolgen van zwerfafval, gaan zij de onwetendheid bij hun vaargasten te lijf. Hoe dicht mag je eigenlijk bij een zeehond komen?

Stormvogelexpert Jan Andries van Franeker rammelt met een buisje. Het zit vol plastic – tientallen witte, gemeen puntige stukjes. Zo’n buisje bevat de maaginhoud van één stormvogel, legt Van Franeker uit. Bijna alle stormvogels snacken per ongeluk plastic, wijzen de andere buisjes uit: het dopje van een tube lijm, een verfrommeld plastic zakje, een stuk schuimrubber, een knoop. Al dat plastic in hun maag leidt tot de dood, hoewel die lang op zich kan laten wachten.

De zeelui volgen een cursus voor duurzame chartervaart ‘Wad is Wad?’ De Vereniging voor Beroeps-chartervaart (BBZ) organiseert de cursus, samen met de waddenvoorlichters van Ecomare op Texel. De schippers zijn creatief, maar ook kritisch. Want wat is duurzaam dan? Zijn ze dat niet al lang?

Wegens het succes van de waddencursus voor schippers willen Ecomare en de Waddencentra een cursus aanbieden voor álle watersporters, van kajakker tot wadloper tot jachtvaarder. De cursus zal bestaan uit een verkorte versie van de Wad is Wad?-training voor schippers. Een dagdeel college over het ontstaan van het wad en de planten en dieren, en een dagdeel het wad op onder begeleiding van deskundigen. Dit voorjaar moet blijken of het Waddenfonds geld beschikbaar stelt voor dit project. De training kan dan vanaf volgend voorjaar worden gegeven in de Waddencentra, eerst op Texel en later op alle Waddeneilanden. (Trouw)