Wat kunnen we verwachten in het vaarseizoen 2024? Welke watersporttrends zetten door en wat zien we minder op het water? En welke evenementen brengt 2024 ons?
Watersporttrend: minder ‘range anxiety’
Laten we beginnen met een term die in 2024 een neerwaartse trend zal vertonen. Dat is de ‘range anxiety’: de angst dat je accu-pakket halverwege de dag een rood lampje geeft. Een van de redenen dat watersporters twijfelen over de aankoop van een elektrisch aangedreven boot, is de vrees dat het bereik, de ‘range’, niet groot genoeg is. En die angst is deels terecht. Niemand wil stuurloos ronddobberen en moeten vragen om een sleepje. Zonder voortstuwing komen te zitten op plekken met beroepsvaart is ronduit gevaarlijk. Maar de accu’s zijn natuurlijk niet zomaar in een keer leeg. En de meeste watersporters zijn na twee uur varen echt wel klaar.
In 2024 zullen we een sterke toename zien van de capaciteit van accu’s. Het afgelopen jaar verdubbelde Torqeedo bijvoorbeeld al het vermogen van de grootste Deep Blue-batterij van 40 kWh naar 80 kWh. In de auto-industrie gaan de ontwikkelingen hard en de innovaties sijpelen steevast door naar de watersport. Dat betekent dat elektrische boten steeds verder kunnen varen. Ook kunnen steeds grotere boten worden uitgerust met deze milieu- en klimaatvriendelijke voortstuwing. Een mooie watersporttrend die in 2024 zeker zal doorzetten!
Watersporttrend: laag foilen
Bij draagvleugels, beter bekend als ‘foils’, denken we natuurlijk als eerste aan de America’s Cup en de Vendée Globe en Ocean Race; hightech zeiljachten die met extreem hoge snelheid over het water scheren. Ze bereiken ontzettend hoge snelheden en zeilen vele malen harder dan de wind. Deze schepen maken spectaculaire crashes en zijn goed voor de televisiebeelden.
Gingen de schepen eerst hoog de lucht in, de nieuwe tendens is om juist laag en gecontroleerd te ‘foilen’. Het gecontroleerde foilen zien we ook steeds meer bij elektrisch aangedreven motorboten. Daarbij gaat het niet om nog hogere topsnelheden, maar vooral om energiebesparing. Door de romp uit het water te tillen met draagvleugels neemt het energieverbruik flink af. Nieuwe techniek en betere software zorgen ervoor dat de vleugels constant worden getrimd voor maximaal rendement. De techniek is nog steeds duur en zal vooral in het segment van nieuwe, elektrische motorboten worden toegepast.
Watersporttrend: waterstof
Welke watersporttrend kunnen we voor 2024 verwachten op het gebied van waterstof? Een boot met een waterstofmotor stoot alleen een beetje waterdamp uit. Wie wil dat nou niet! Yamaha Motors presenteert tijdens de Miami International Boat Show in februari 2024 een flinke waterstof aangedreven buitenboordmotor. Het gaat om een prototype van een V8 motor met een vermogen van meer dan 400 pk!
De verwachting is dat we in 2024 nog wel een paar andere waterstof-initiatieven zullen zien.
Waterstof-verbranding zelf is schoon. Maar de H2 wordt helaas nog steeds gemaakt van aardgas; het is nog niet lonend om op grote schaal ‘groene’ waterstof te produceren. Bij het maken van waterstof gaat 25 % van de energie verloren. Zet je H2 weer om in elektriciteit, dan verlies je nogmaals 40% van de energie. Het is dus niet zo’n efficiënte energiedrager.
Events om naar uit te kijken in 2024
Olympisch jaar
2024 is een Olympisch jaar en dit keer zijn de Spelen nog naast de deur ook. De watersporters reizen na de opening in Parijs af naar Marseille. Behalve de golfsurfers: die mogen om de medailles strijden op het Franse eiland Tahiti in de Stille Oceaan. De Spelen worden gehouden van 28 juli tot 8 augustus.
De Nederlandse ploeg begint langzaam vorm te krijgen. Een aantal zeilers is al zeker van deelname.Drievoudig wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken mogen proberen om een kroon op hun werk te zetten in 49er-klasse. Ook Odile van Aanholt en Annette Duetz, die in de 49erFX al zilver wonnen op het WK, zijn zeker van deelname.
In de Nacra 17 komen Laila van der Meer en Bjarne Bouwer uit voor Nederland. Annelous Lammerts doet mee in de Formula Kite-klasse.
Bij de Lasers is het nog niet bepaald. Voor ILCA7-zeiler Duko Bos is het gelukkig niet meer spannend. Officieel is hij nog niet gekwalificeerd maar hij heeft geen concurrentie meer. Het ticket kan hem eigenlijk niet meer ontgaan. Bij de dames staat Marit Bouwmeester voor op punten, maar de dames moeten nog een wedstrijd varen in januari. Voor het ticket zijn Maxime Jonker, Marissa IJben en Mirthe Akkerman nog in de race.
Bij het IQfoil-windsurfen staat wereldkampioen Luuc van Opzeeland ruim voor op punten. Toch zouden concurrenten Kiran Badloe en Huig-Jan Tak zich in theorie nog kunnen kwalificeren. Bij de IQfoil voor vrouwen is het nog spannend. Sara Wennekes en Lilian de Geus hebben gelijke kansen.
Oceaan racen
2024 is ook het jaar dat de Vendée Globe race start. Deze loodzware solo wedstrijd, waarbij de deelnemers non-stop rond de wereld zeilen, wordt maar eens in de vier jaar gehouden. De emotionele start vanuit de Franse kustplaats Les Sables d’ Olonne is traditioneel op 10 november. Lokale vissers slepen de peperdure racemonsters langs de kades naar zee waarbij de schippers voor drie maanden afscheid nemen van de bewoonde wereld.
Normaal zou een oceaanrace nooit in de winter over de beruchte Golf van Biskaye gaan, zelfs zeeschepen mijden deze zee in de winter. Maar zo komt de vloot in het zomerseizoen op de Zuidelijke IJszee, die dan net iets vriendelijker is dan in de Arctische winter. Dit jaar zijn er geen Nederlandse deelnemers, al had een aantal solozeilers graag meegedaan.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin