Wat je meemaakt als je door ons land per boot lift, verandert je blik op Nederland

Wieke van Oordt lift per boot door Nederland. „Als ik op het water ben, is het of panelen verschuiven en er zich een ander land openbaart.” ‘Nou, het is bagger, hè.” De man voor me knikt richting het water. We staan aan de Maas, op het terrein van watersportvereniging (WSV) Randwijck. Op de rivier sloomt een binnenvaartschip voorbij. Blauwe lucht, warme zon, kindergeluiden uit het verwarmde buitenbad begeleiden een groep jeu-de-boulers op het pas gemaaide grasveld.

„Bagger?”
„Geen wind.” Ah, een zeiler. „Het moet poeieren”, zegt mijn schipper van vandaag. We gaan toch maar. Ik lift per boot door Nederland. De provincies door met elke boot die me wil meenemen. De polyvalk, een open kielboot, brengt ons eerst stroomopwaarts naar de grens. (NRC)