WinGPS Marine Plus nu als back-up en zelfstandig navigatiesysteem voor Android-tablets

Persbericht
stentec_marine_gps_plusHeeg – Stentec heeft in augustus 2014 de app ‘WinGPS Marine Plus’ voor Android-tablets en -smartphones uitgegeven. In combinatie met up-to-date digitale waterkaarten kunnen watersporters hiermee veilig op een moderne wijze navigeren: overzichtelijke positiebepaling, eenvoudig uitzetten van routes en verschillende mogelijkheden voor het koppelen van boordinstrumenten.
De nieuwe WinGPS Marine Plus-versie is ontworpen als back-up navigatiesysteem voor de plotter of WinGPS 5 op de laptop aan boord. Dit in het kader van goed zeemanschap. Met de online updateservice voor de digitale waterkaarten kan een moderne tablet met WinGPS Marine Plus de papieren kaartensets aan boord vervangen. Via wifi of bluetooth kan de tablet ook aan boordinstrumenten worden gekoppeld, zodat de GPS, AIS en andere instrumenten kunnen worden bekeken op de tablet in de kuip.
Uiteraard kan WinGPS Marine Plus met de interne GPS en kompas van de tablet of smartphone als een zelfstandig navigatiesysteem worden gebruikt. Ook biedt de koppeling met een wifi AIS-transponder een complete en veilige navigatieoplossing (incl. GPS).
Voor inzicht in het omliggende verkeer, worden op de kaart de snelheidsvectoren van AIS-schepen t.o.v. uw schip getoond. Er kan direct worden gezien of de schepen vóór of achter langs gaan, zodat er eventueel met een snelheids- of koerswijziging een aanvaring kan worden voorkomen. Zo kunnen ook de gevaarlijke golven van een tanker worden vermeden.
Het uitzetten, langsvaren en aanpassen van een route gaat snel en eenvoudig. Evenzo het maken van en navigeren naar een waypoint. Opgenomen trajecten en routes kunnen worden gemaild als GPX-bestand voor gebruik in WinGPS 5, plotters en Google Earth™.
Voor het plannen van een route zijn er diverse bronnen beschikbaar met wind-, stromings- en getijdenvoorspelling, zoals bijvoorbeeld NOAA GRIB-files met wereldwijde dekking. Voor Nederland wordt een gratis NLTides 2014 database meegeleverd.
Voor analyse achteraf kan het nieuwe Xtrack-formaat meetwaarden van wind en diepte opslaan. Met de tijdbalk kunnen de gevaren trajecten en geplande routes worden langsgelopen en prachtige animaties worden gemaakt van bijvoorbeeld de windverwachting op OpenStreetMap. Een professionele dataplotter toont dan langs een tijdas de voorspelde of gemeten wind, stroming en getij en snelheid.
Populaire kaartensets, waaronder de gratis Vaarkaart Friese Meren, zijn verkrijgbaar in de Google Play™ store. Een volledig aanbod is te vinden in de online shop op www.stentec.com. Dit omvat DKW-kaarten van Stentec, NLHO, UKHO, BSH, Imray en Delius Klasing.
Via de PC zijn eenvoudig BSB-kaarten in DKW2-formaat om te zetten voor gebruik in WinGPS 5 en de Marine Plus-app. Bijgewerkte BSB-kaarten zijn beschikbaar voor de USA (NOAA), Nieuw Zeeland en Brazilië. Na aanschaf zijn de kaartensets beschikbaar als download in WinGPS Marine Plus en kunnen ook op de PC worden gebruikt met WinGPS 5.
De WinGPS Marine Plus is verkrijgbaar in alle Google Play™ stores wereldwijd voor €99,99(incl. btw). Ondersteunde talen: Engels, Duits, Nederlands en binnenkort Frans.
Voor meer informatie www.stentec.com