Informatie voor de watersporter

WK zeezeilen met een baan kris kras over de Noordzee worstelt met weinig wind en veel stroming

PERSBERICHT
Scheveningen – Na vele lange uren op zee, finisht de vloot van het Wereldkampioenschap Zeezeilen weer voor de haven van Scheveningen. Het eerste deel van het kampioenschap zit er hiermee op na 155 mijl voor vloot A en 135 mijl voor vloot B en C. De offshore geeft de deelnemers moeilijke omstandigheden: weinig wind, veel stroming en een baan kris kras over de Noordzee.

Hubo (NED) van Erik van Vuuren met navigator John van der Starre gaat als 1ste over de finishlijn in vloot C. Foto: Sander van der Borch
Vanaf ‘s ochtends 06.00 uur tot ‘s avonds laat zijn de boten aan het finishen. De snelle, grote boten weten voor de middag hun voeten weer aan wal te zetten. Tegen het middag uur valt op een deel van de baan de wind weg. Bij de kleinere boten is het vanaf dat moment vooral wachten en zoeken naar wind. Een deel van de vloot weet de wind al snel dichter langs de kust te vinden. Zij weten snelheid te maken en de boten die verder op zee liggen achter zich te leggen.
De eersten zullen de laatsten zijn
In vloot C maakt dit een groot verschil in de uitslagen. Een kleine vergelijking met de uitslagen van Offshore race 1: Zondagavond kwamen de boten door de finish van deze eerste offshore, hierop starten ze direct door in de tweede offshore. De nummers 1, 2 en 3 van deze race: J/Lance 12 met schipper Gideon Messink, New Frontier van schipper Jan Bart en de Hansen geschipperd door Michael Mollmann scoren in de tweede race een stuk minder goed. Het is de Waarschip 36 HUBO van Erik van Vuuren die de eerste inhaalslag langs de kust maakt. De eerste race hebben zij niet goed gevaren (34ste), maar voor race twee hadden ze vooraf al het plan gemaakt dicht langs de kust te varen. “Naast het kennen van de stroming hier en het zien van de weerberichten, gebruiken we het AIS systeem ook veelvuldig om te zien wat de anderen aan het doen zijn”, legt navigator John van der Starre uit.
Het Zweedse Team Pro4u met schipper Patrik Forsgren, vecht zich het beste door beide offshores met een zesde plaats in race 1 en een eerste plaats in de tweede offshore. Een belangrijke eerste plaats, deze telt namelijk dubbel en is niet aftrekbaar van het eindresultaat. Beste Nederlander is de Jai Alai van Alain Bornet met een vijfde en een zesde plaats.
Noorse teams voeren vloot B aan
Ook voor een deel van vloot B richt die wind dip schade aan. Die wind dip gaat voorbij aan de snelste boten in de klasse, waaronder voor de klassementsleiders. De Noorse teams Santa en White Shadow, beide in een Landmark 43, finishen dicht achter elkaar op een eerste en tweede plaats. Schipper van White Shadows, Torkjel Valland: “We hebben onze goede en slechte momenten gehad. Na de start bleven we haken aan een van de boeien, een groot deel van de vloot wist ons hier in te halen. Gelukkig wisten we ons tijdens de race weer naar voren te vechten. Tot we ter hoogte van Santa kwamen, zij wisten ons steeds net voor te blijven. Algeheel hebben we een fantastische race gehad, eentje die veel goeds belooft voor de inshore races komende week.” White Shadows finisht beide races op een tweede plaats, Santa weet beide races te winnen.
Beste Nederlander is de Leeloo met schipper Harold Vermeulen, met een zesde plaats in race 1 en een sterke vierde plaats in de tweede race. Dit brengt dit team op een vierde plaats in het klassement. Mr. Brightside van Alex Sastre is zeer stabiel in zijn uitslagen met twee keer een vijfde plaats, die resulteert nu in een vijfde plaats overall.
Matchrace tussen de groten
De twee grootste boten dit Wereldkampioenschap hebben elkaar gevonden tijdens de offshore races. De Botin 52 van Team Beau Geste (HKG) en Outsider (GER) met een TP52. Zij hebben een ware matchrace gehad tijdens de offshore, eentje die uiteindelijk gewonnen is door het team uit Hongkong met schipper Karl Kwok: “We hebben een geweldige race gehad, in het begin waren we een beetje aan het matchracen met Outsider. We probeerden hem continu te blokken, en dat bleek te werken.”
Tilmar Hansen, de schipper van het Duitse team: “We hebben onze tegenstander gevonden in Team Beau Geste! Zij waren steed net iets sneller dan wij waren. We probeerden steeds meer te pushen, maar konden niet die knop vinden om net sneller te gaan, die knop vonden zij wel. Dat wordt nog leuk komende week, wij blijven pushen en gaan er alles aan doen de snelheid te vinden die we nodig hebben.”
De Nederlandse Van Uden, een Kerr 46 geschipperd door Gerd-Jan Poortman, weet de derde plek in het klassement te pakken. Een knappe prestatie voor dit jonge team die het deze week vooral opnemen tegen hun zusterschip de Lady Mariposa (GBR) met een zeer ervaren crew aan boord. Op de vierde plek zien we nog een Nederlander, de Hitchhiker (een Carkeek 40) met schipper Bas de Voogd. Boatcaptain Rogier van Overveld: “Dit was niet onze race. We hebben niet slecht gevaren, maar er ging nog teveel mis. De inshore races zijn meer ons ding, daar kunnen we snelheid maken.”
Voorbereiden op inshore wedstrijden
De 86 teams krijgen na deze lange race een goede nachtrust. Een goede voorbereiding op de inshore wedstrijden die dinsdag pas om 13.00 uur starten. De inshore wedstrijden is de tweede fase van dit Wereldkampioenschap, dit zijn 7 wedstrijden die voor de kust worden gevaren.
Meer informatie www.offshoresailingworlds2018.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht