Informatie voor de watersporter

Wormerveerse zeilmaker Henk de Boer overleden

WORMERVEER – De Wormerveerse zeilmaker Henk de Boer is maandagavond na een hartaanval op 76-jarige leeftijd overleden. Hij leidde in de loop der jaren talloze liefhebbers op in het oude ambacht. Twee jaar geleden stopte hij met les geven.

Henk de Boer werkte met zijn team jarenlang aan de zeilen van het VOC-schip Amsterdam, dat bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt afgemeerd. De technieken, die hij en zijn medewerkers bij deze omvangrijke klus gebruikten, werden vast gelegd in een boek, omdat er geen documentatie over dit soort handwerk bleek te bestaan.

De Boer leerde het vak zelf aan boord van de schepen van de rederij Koninklijke Maatschappij Nederland, waarvoor hij in de jaren vijftig en zestig werkte. Later verkoos hij een baan aan de wal en werd hij manager bij Forbo Krommenie.

Na zijn pensionering pakte hij zijn oude vak weer op. Hij leverde toen ook zeilen voor het jacht De Standahrt, een replica van het eerste schip van czaar Peter de Grote, die in Sint Petersburg werd gebouwd.

De uitvaart van Henk de Boer heeft zaterdag om twee uur plaats in het crematorium in Zaandam. (Dichtbij.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht