Informatie voor de watersporter
Optimisten

Zeilschool voor volwassenen of kinderen: de mooiste week van je leven

Het is de tijd om te gaan denken aan de warme zomer. We gaan bijna het water weer op! Dit is ook de tijd om je kinderen aan te melden voor een zeilkamp of een zeilschool. Want straks, in het zomerseizoen, zitten de leukste cursussen natuurlijk alweer vol. Of ben je juist voor jezelf op zoek naar een zeilschool voor volwassenen? We geven je tips voor verschillende opties.

Wat voor zeilscholen zijn er allemaal? We kennen natuurlijk de zeilschool naar klassiek model: een grote boerderij aan het water, kamers in de nok van de oude stal, beneden de eetzaal met lange tafels en voor de deur een haventje met zeilboten. Een deel van de kinderen maakt een trektocht, een deel oefent voor de deur en een deel vaart met kleine bootjes en kano’s. Maar er zijn inmiddels flink wat zeilscholen en verschillen die onderling stevig van elkaar.

Zeilschool voor volwassenen

Veel zeilscholen hebben cursussen en weken voor alle leeftijden, een deel doet dat ook voor volwassenen. Soms bieden ze bedrijfsuitjes of familieweekenden. Dat doet bijvoorbeeld Zeilschool De Morra in Hemelum, waar men met tot 30 personen, zich een of zelfs meerdere dagen kan vermaken met zeilen als rode draad. 

Een zeilschool waar uitsluitend met volwassenen wordt gevaren, is de aan de Harlingse Zuiderhaven gevestigde zeilschool De Zeezeilers van Marken. Instructie bestaat uit meerdaagse tochten onder leiding van een instructeur. De cursussen vinden plaats op zee of op ruim water. De schippers zoeken graag de maximale uitdagingen op navigatie-gebied op, zoals Kanaal-eilanden als Guernsey en Jersey met soms meer dan tien meter tijverschil.

Zeilschool voor kinderen

De kinderkampen zijn ingedeeld naar leeftijdsgroep. Kinderen kunnen doorgaans vanaf zeven jaar terecht. Die kampen zijn voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De volgende leeftijdsgroep zijn de pubers van 12-15 jaar. De sfeer bij 15-18 jaar is alweer heel anders. Vaak is er nog een kamp voor 18-21 jaar. Maar die groep wordt ook regelmatig samengevoegd met volwassenen.

Van hout tot cat

Ooit was de houten BMer of zestienkwadraat dé boot voor zeilscholen. Tegenwoordig vaart alleen zeilschool De Wijde Aa nog altijd trots met haar 10 houten les-boten. Voor veel van de instituten bleek het onderhoud te veel te worden, zij stapten massaal over op de onverwoestbare Polyvalk. En die varen nog steeds. In Friesland hoef je in de zomer maar een keer om je heen te kijken en je ziet er al eentje. 

Toch is het varen met zes personen in een Valk niet altijd de meest spectaculaire vorm van zeilen. De helft van de leerlingen geniet, maar heeft zelf weinig te doen. Daarom zijn er heel wat nieuwe klassen toegevoegd. Natuurlijk de Optimist om de basisbeginselen te leren. Een zeilschool als De Veenhoop heeft naast Optie en Valk ook Laser Pico’s, Randmeren, Splash en RS Feva. Bij veel zeilscholen kan ook worden gewindsurft. Zeilschool de Viking aan het Veerse Meer biedt bijvoorbeeld ook nog de kleine O’pen Big, de Topaz Tres, Laser Vago en verschillende catamarans zoals de Dart 16, Topaz 14 en 16 XT. Die nieuwe klassen maken het zeilen een stuk spectaculairder.

VINEA

In 1951 begon Vinea met reizen en kampen voor volwassenen. Later, in 1959, startte Vinea met het organiseren van de eerste zeilkampen voor kinderen in Friesland. Dat was voor die tijd erg vernieuwend. 

Inmiddels is Vinea een reisorganisatie met ruim 500 reisleiders en instructeurs, die meer dan 140 verschillende zomerkampen, jongerenreizen en actieve familievakanties organiseert. Per jaar vermaakt Vinea zo’n tienduizend kinderen tussen 7 en 19 jaar in het binnen- en buitenland. Tegenwoordig zijn de golfsurf-kampen op de Waddeneilanden erg populair.

Certificaten en diploma’s

Volwassenen die kiezen voor een zeilschool, willen natuurlijk beter leren zeilen. Om niet elk jaar weer van voor af aan te moeten beginnen zijn er diploma’s en certificaten te behalen. Die kennen we als de CWO-diploma’s. Voor kielboten zijn het er drie, waarbij iemand met het hoogste niveau, CWO 3, tot windkracht vijf zelf een zeilboot moet kunnen besturen. De zeiler moet bovendien over gevorderdenmanoeuvres beschikken zoals het aankomen aan hogerwal én lagerwal. Ook de theorie is op gevorderdenniveau. Dezelfde certificaten zijn ook te behalen met de toevoeging ‘zz’ voor zeezeilen. Er is dan ook een CWO IV.

Het hoogst haalbare certificaat is dat van Yachtmaster Offshore. De kandidaat moet daar onder andere aantoonbaar 2500 zeemijlen voor hebben afgelegd. Het examen is in het Engels en de kandidaten moeten laten zien dat ze de theoretische – en praktische kennis hebben om het bevel te voeren over een plezierjacht tot 24 meter met bemanning en tot maximaal 12 betalende passagiers. Iets waarvan elke zevenjarige zal dromen als hij of zij in een Optimist zijn eerste meters zelfstandig een boot bestuurt. Uiteindelijk zijn het er maar weinig die het halen.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht