Zijn elektrische boten in de winterstalling slapende mijnen in de mottenballen?

Het seizoen is voor je gevoel nog maar net begonnen – je raakt na de vakantie juist wat ‘ingevaren’ – of we worden alweer geconfronteerd met het einde van het plezier. Daarbij lijken de klimaatverandering en de laatste ijsloze winters invloed op ons winterstalling-denken. Elk najaar dient zich een steeds lastiger te beantwoorden vraag aan: erin of eruit? Als u zich dit niet zelf afvraagt, stelt de jachthaven u de vraag wel. Vertrouwen we dit winterseizoen maar eens op de klimaatverandering met haar positieve temperaturen, of willen we ‘voor de zekerheid’ (of is het uit gewoonte?) toch maar weer een plaats op de kant reserveren?

In het laatste geval komt er nog een vraag bij: hoe zit het met al die elektrisch varende boten volgestouwd met hele batterijen accu’s? Tenslotte brandde het bij de leverancier van elektrische fietsen Stella al twee keer. Steeds bij de afdeling ‘retouren’ (..). Hoe groot is het risico dat die alternatieve energiebronnen die fraaie overdekte winterstalling per ongeluk in lichtelaaie zetten? Wie zich er in verdiept, leert dat deze moderne accu’s met name in de fik vliegen tijdens het laden. Maar niet altijd. Het kan ook spontaan gebeuren. In dit verband wordt gewaarschuwd voor temperaturen van boven de 35 graden – dat zal de komende wintermaanden (nog) niet zo snel gebeuren. Tegelijk waarschuwt men overigens ook voor temperaturen onder het vriespunt. Maar in het laatste geval zal het waarschijnlijk vooral gaan om de levensduur en werking van de accu.

Kortom, kan u uw conventionele trouwe dieseljachtje eigenlijk wel met een gerust hart stallen tussen zulke ‘elektrische mijnen in de mottenballen’? Waarvan je overigens hun ware aard niet zo snel aan de buitenkant kunt aflezen. Ze zien er op het eerste gezicht uit als ‘gewone boten’ (..). En omdat we ook geleerd hebben dat je een accu op z’n best geladen ‘stalt’, zul je ook eigenaren hebben, die dat advies braaf volgen en in de loop van de winter hun accu’s even willen bijladen. Zonder erbij te blijven…

Heeft u zelf zo’n elektrisch aangedreven boot? En heeft u de kleine lettertjes van uw verzekeringspolis gelezen? Kan uw verzekering u in een rampzalig scenario betichten van nalatigheid, als u dat krachtige accu-pakket niet uit uw boot heeft verwijderd of op z’n minst de accuklemmen heeft losgedraaid? Of als u tijdens de overwintering zonder toezicht bijlaadt? En bij schade de uitkering minimaliseren? Hier even bij stil staan kan geen kwaad. Zelfs de brandweer moet tenslotte nog op het nieuwe fenomeen studeren. De trend – wellicht omwenteling – naar elektriek levert wat nieuwe onzekerheden en vragen op. Geruststellingen en antwoorden zullen afhankelijk zijn van de aard van de accu: water, AGM, gel of Lithium. En hun kwaliteit.

Geen flauw idee wat het beleid van de HISWA-stallers op dit punt is. Dus die maar even gevraagd. Jeroen van den Heuvel verwijst namens de brancheorganisatie naar het verplichte instructieboekje van de boot en herinnert ook aan de wettelijke verplichting van een accuruimte met voldoende ventilatie. De HISWA Algemene Voorwaarden Lig- en Bergplaatsen verwijst in artikel 10 lid 1 naar het Werf- en Havenreglement. Hiervoor heeft de HISWA een standaard versie, waarin staat in artikel 8 lid 3 dat de accu’s niet mogen worden geladen zonder direct toezicht. Bovendien heeft de havenmeester het recht de walstroom af te sluiten.

Dat u het maar weet. Overigens kan het havenreglement wel overal verschillen. Veel havens eisen bijvoorbeeld ook, dat de accuklemmen worden verwijderd van de accupolen. Al met al ontbreekt er waarschijnlijk nog de nodige ervaring met het massaal stallen en de behandeling van elektrische boten. De praktijk moet nog uitwijzen in hoeverre we inderdaad te maken hebben met een verhoogd risico. Want wie weet, zijn het allemaal maar overbodige zorgen. Tenslotte lijdt men het meest, van het lijden dat men vreest. Of toch maar gokken op weer een zachte winter en de boot in het water laten liggen?

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink