25ste Belgian Boat Show 2013 in eerste twee weekends van februari benadrukt de nautische beleving en community

PERSBERICHT
Gent –  De Belgian Boat Show vindt dit jaar weer in twee losse weekenden plaats. Vice-Eerste Minister Johan Vande Lanotte opent de 25ste Belgian Boat Show op zaterdag 2 februari om 12 uur in Hal 5 (Boat Point). Met zijn verscheidene ‘mariene verantwoordelijkheden’  is hij de geknipte man om aan de scheepsbel te trekken. Een geste waarmee dit nationale salon voor watersport, waterrecreatie en watertoerisme al 24 keer eerder is geopend.
Ervaar de watersport
Speciaal voor deze 25ste editie vergrootte Artexis de klemtoon op de beleving die de bezoekers kunnen ondervinden op de beurs. De verhuizing van de show naar de hallen 4, 5, 7 en 8 van de Flanders Expo expositiegebouwen in Gent helpt daarbij heel goed.
Dit eerste nautische momentum van het jaar gaat zowel de ervaren watersporter als de geïnteresseerde nieuwkomer aan. De balans tussen een commercieel aanbod en een aanbod van diverse non-profit organisaties op het vlak van de elf bekende watersportdisciplines is sterker dan ooit.
Buiten de vertegenwoordiging van de bekendste bedrijven die zowel boten en jachten presenteren, de leveranciers van allerhande toebehoren en de dienstenbedrijven op vlak van bouw en onderhoud, ligplaatsen en verzekeringen, distributeurs van speciale navigatie en communicatieapparatuur, is de vertegenwoordiging van clubs en sportfederaties zeer sterk. Zij trekken scholen en particuliere jongeren naar Hal 7 als remedie tegen de vergrijzende watersportwereld.
Wavesurfer: indoorboarding op een gigantische kunstgolf
Hal 7 wordt het kloppend hart van de Belgian Boat Show. Op de gigantische Wavesurfer, waar een turbinepomp een vier meter hoge watergolf opstuwt, kan iedereen zijn eerste ‘board riding’ techniek uitproberen.
In samenwerking met de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) heeft hier op zondag 3 februari een indoor kampioenschap plaats. Alle kampioenen zijn uitgenodigd maar ook andere sterke boarders en riders die normaliter op zee actief zijn.
Op andere dagen is de Wavesurfer gratis uit te proberen – onder begeleiding van monitoren- door iedereen die zich aanmeldt op de stand met zwemgerief.
Je eerste kajak-, zeil- en windsurftests in het Demobad
Als je dan toch in zwemtenue staat kan je ook zeilen in een Optimist, kanopolo, stand up paddle en zelfs de eerste evenwichtsoefeningen op een echte windsurfplank uitproberen op het Belgian Boat Show demobad. Ook hier geven ervaren monitoren de juiste initiaties. Ventilatoren leveren de noodzakelijke winddruk.
Surf Rodeo voor soepele ledematen
Houd je je evenwichtsoefeningen liever droog en gekleed, dan is er ook de Surf Rodeo. De plank begint met kleine bewegingen, maar de simulator wordt steeds wilder. Aan de boarder om zijn evenwicht te bewaren met de bekende technieken en soepele benen. Opgeblazen kunstgolven vangen de vallende surfer veilig op.
Uitwisseling pleziervaartkennis
Het Maritiem Reiscafé in Hal 5 heeft alleen op zaterdag 2 februari plaats. Ervaren schippers en bemanningen delen tussen pot en pint hun ervaring, tips en kennis over vaarroutes, jachthavens, vaargebieden enz.. Van de Noordzee, onze kanalen tot de onbekende kusten van de Antillen, Bretagne of de Berlijnse Meren.
Van 14 tot 15u30 is het aan de motorbootvaarders die vooral de binnenwatercircuits kennen. Van 16 uur tot 18 uur is het aan de zee en de oceaanzeilers. Geïnteresseerden kunnen aan tafel gaan met de aanbieders die herkenbaar worden voorgesteld.
Infomomenten rond watersport en pleziervaren
Dagelijks hebben in de Boat Point in Hal 5 lezingen, voorstellingen, demonstraties en kleine colloquia plaats. Schrijvers stellen hun reisverhaalboeken voor, journalisten verduidelijken hoe je best met watersporten begint, lesgevers hebben het over de juiste reflexen bij noodsituaties, oceaanzeilers vertellen hoe je een lange reis voorbereid.
Topmomenten worden vast de kwestie rond de verplichte veiligheidsuitrusting op pleziervaartuigen (zondag 3 februari 13 uur en 16 uur) en de voorstelling “Goede voorbeelden en potentieel van riviertoeristisch ondernemerschap in Vlaanderen” (vrijdag 8 februari 15 uur.)
Deelnemen aan al deze Action Approved evenementen binnen de Belgian Boat Show is gratis
Belgian Boat Show
Zaterdag 02/02 10u – 18u, Zondag 03/02 10u – 18u Maandag 04/02 10u – 18u
Vrijdag 08/02 10u – 22u Zaterdag 09/02 10u – 18u Zondag 10/02 10u – 18u
Waar: Flanders Expo, Gent (plan)
Toegangsprijs: Volwassenen: 12 euro – Reductietarief via online voorverkoop: 9 euro – Groepstarief vanaf 15 personen: 9 euro – Kinderen tussen 6 en 12 jaar: 6 euro – Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis – Huisdieren zijn niet toegelaten.
Meer informatie www.belgianboatshow.be