Informatie voor de watersporter

Advies van de Gebroeders van Enkhuizen voor het vaarklaar maken van uw boot

PERSBERICHT
Makkum – De lente komt er aan én ook het volgende vaarseizoen gaat bijna weer van start. Het is de tijd om uw schip weer vaarklaar te maken. Dit kunt u natuurlijk over laten aan een scheepswerf, maar sommige dingen kunt u best zelf doen. Wat betreft het vaarklaar maken van uw motor, hebben wij wat tips op een rijtje gezet. Voordat u verder leest, willen wij u er wel op attenderen om alleen werkzaamheden aan uw motor uit te voeren, wanneer u weet wat u doet. Veiligheid staat altijd voorop!

V-snaren, impellers, filters, en kabels dienen regelmatig te worden gecontroleerd om niet verrast te worden door ‘problemen op verkeerde momenten’… Van elk een reserve aan boord valt ook aan te raden!

Het begin.
De punten die u af moet lopen, zijn afhankelijk van de vraag of bij het winterklaar maken een motorservicebeurt is uitgevoerd. Bij de tips die wij u gaan geven, gaan wij er vanuit dat deze service beurt is uitgevoerd tijdens het winterklaarmaken –
Ons advies
Zorg ervoor dat uw motor ieder jaar een servicebeurt krijgt! Dit is een vorm van preventief onderhoud, die veel sores kan voorkomen.
Waar moet u om denken ?
Oliepeil
Controleer het oliepeil, voordat de motor wordt gestart.
Buitenwaterkoeling
Alle pluggen en aftapkranen moeten zijn gesloten! Alleen de buitenwaterkraan moet natuurlijk open staan voor het starten!
Motorolie, filters en impeller
Wanneer de motorolie is ververst en de filters zijn vervangen bij de motorservice, hoeft u hier niet meer om te denken. In meeste gevallen wordt meteen de impeller ook vervangen tijdens de motorservicebeurt. Controleer of dit ook daadwerkelijk het geval is!
V-snaren
Controleer op spanning, deze is goed wanneer de V-Snaar zo’n 10mm naar beneden kan worden geduwd. Controleer de spanning ook een keer als de motor een paar uren heeft gedraaid. Zorg er voor dat u extra v-snaren aan boord heeft.
Kabels motorbediening
Van belang is om te controleren of de gaskabels nog compleet in tact zijn én eenvoudig bewegen. Het is ook niet verkeerd om een reserve aan boord te hebben.
Antivries
De meeste motoren – motoren met een open koelsysteem – zijn gevuld met antivries (ook de afsluiters zijn hier vaak mee gevuld). Antivries moet uit de motor/afsluiters én behandel dit als chemisch afval!
Tot slot willen wij u nog een laatste tip mee geven. Wij hebben ‘s zomers vaak watersporters die hun vakantie voor een (dag)deel (en soms ook langer) moeten staken, door simpelweg een filter wat vervangen moet worden. Wij adviseren om – mocht u deze zaken zelf kunnen vervangen – dit op voorraad te hebben.
Deze materialen kunt u eenvoudig online bestellen via verschillende websites. Wij verkopen deze onderdelen alleen voor Yanmar scheepsmotoren via www.winkelgebrvanenkhuizen.nl (u kunt zoeken op het type motor, waarnaar u een lijstje krijgt met de juiste artikelen die passen bij uw type motor).
En bij twijfel, neem dan altijd contact op met een specialist.
Wij wensen u veel plezier de komende tijd bij het vaarklaar maken van uw schip!
Meer informatie www.gebrvanenkhuizen.nl en www.winkelgebrvanenkhuizen.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht