Informatie voor de watersporter
Opkuisen wrak West Hinder

Belgen voortvarend met het opruimen van scheepswrakken

Na de actie rond de Westhinder wordt nu ook der SS Kilmore opgruimd. De Belgische minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne, geeft leiding aan de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid. Door de invoering van een recente wet moet het maritiem erfgoed beschermd worden. De wrakken worden dan ook niet opgeruimd in de zin dat het hele wrak wordt verwijderd, de historische locaties worden schoongemaakt of ‘opgekuist en properder’ aldus minister van Quickenborne.

Tijdcapsules

In de Noordzee liggen duizenden wrakken. Omdat er geen lucht bij de gezonken schepen en vliegtuigen kan komen blijven deze zeer goed geconserveerd. De wrakken zijn eigenlijk capsules waarin de tijd heeft stilgestaan en die ons veel kunnen vertellen over het verleden.

Tonnen afval

De wrakken vertellen ons helaas ook iets anders. Het erfgoed wordt weliswaar beschermd door het water maar er is een grote bedreiging voor de wrakken. Ze worden bedolven onder een grote hoeveelheid afval. Dat gaat om plastic, visnetten en vislood. Bij de schoonmaakactie van het wrak van de Westhinder kwam er maar liefst 4,5 ton afval naar boven. De werkzaamheden aan de SS Kilmore leverden al 6 ton op aan zwerfvuil.

Plunderaars

Een andere bedreiging voor de wrakken zijn plunderaars die veel moeite doen om koper en andere bestanddelen te stelen. Met knijpers nemen ze lukraak happen uit het schip in de hoop op iets waardevols. Ze richten daarbij grote vernielingen aan. 

Bekend en bemind

Ondanks de plunderaars komt het Belgische ministerie met een digitale kaart van alle wrakstukken in zee. ‘Daarmee maak je het de koperdieven toch nog makkelijker’, zou je zeggen? Natuurlijk kunnen die de locaties nu nog makkelijker vinden. Maar die zijn toch al wel bekend bij deze malafide zeelui en worden al jaren doorgefluisterd in donkere kroegen. Het openbaar maken en wijzen op het historisch belang zou wel eens een veel betere methode kunnen zijn voor de conservatie van deze illustere plekken op de zeebodem.

Foto: Ephyra Diving Team

Beklijk de SS Kilmore in de wrakkenkaart

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact het hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht