Informatie voor de watersporter

Bewoners slaan alarm over storingen bruggen en sluizen in het Friese Polderkanaal

Nij Beets, De Veenhoop (Friesland) – De bruggen en sluizen in het Polderhoofdkanaal zijn zo vaak in storing, dat veel boottoeristen het kanaal liever mijden. Dat stellen inwoners van de beide dorpen aan het kanaal, Nij Beets en De Veenhoop. Ze eisen dat de gemeenten Opsterland en Smallingerland snel met een oplossing komen. ,,Het is een drama.”

Het Polderhoofdkanaal werd in 2015, na een jarenlange strijd, heropend voor de recreatievaart. Na een relatief druk eerste jaar liep het aantal boten terug, vorig jaar met liefst een derde ten opzichte van 2017.
Mijden

Zowel in Nij Beets als De Veenhoop zijn dit jaar geregeld storingen aan de bruggen en sluizen. In Nij Beets is dat eigenlijk al sinds 2015 het geval, vertelt voorzitter Pieter Nauta van dorpsbelang. Hij zegt te merken dat boottoeristen van elkaar horen over de vele storingen bij de brug en de Zuidersluis, en dat sommigen daarom besluiten voor alle zekerheid het Polderhoofdkanaal te mijden. De bediening gaat door tot een uur of vijf. ,,Sommige mensen denken: na 16.00 uur kom ik hier misschien niet meer weg als er een storing is. En dan komen ze niet. Dat is zó jammer.” (Friesch Dagblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht